2020-10-05
呢間好有期待,始終有三星。叫左個餐同點心、脆皮雞兩個人share。但食落整體好普通,連利苑既水平都無(真係撞正,可能叫其他野或者晚餐先有水準),去得呢啲咁貴既,我覺得值、喜出望外既只香宮。但都只食過一次,都明第一次可一百分,轉左個人整可以八十分既。我試過(算貴既)既唔多,暫時排名係以下:香宮明閣-旺角欣圖軒嘉麟樓天外天龍景軒中餐Plan緊想去唐閣、天龍軒、夏宮、營致會館、大班樓之類,有啲一位都有餐叫,可試多啲既話會去左先。千其唔好似龍景軒咁上下體驗呀🙏🏼食晒成粒,唔鮮甜,唔算彈牙,食落豬油味即出晒黎,想吐,但都趙趙下食左。算大粒;皮質素尚可接受。跟餐兩件蒸點,好過散叫既,但食落普通,素餃菇菌味濃厚;紅菜頭嗰件有少少汁,有蝦,食到彈牙但又係唔鮮。燒賣唔掂,好大件。但蟹無蟹味,豬無豬既味,豬肉質素唔好,同食落係鬆散既,我食左半件。豬肉質素我覺得好似你去燒肉店,當全部梅頭位拎黎盲試,咩本地新鮮白豬/黑毛豬/韓豬/日豬/外國冰鮮豬(我個人印象巴西係差,美加會好啲,特別好啲既會係標明咩西班牙之類食咩大既會仲好啲)你係:食得出架😵😵😵黎最想試龍太子蒸餃,但係今日冇,有咩豉汁龍蝦餃,又散又重豉汁,龍
我試過(算貴既)既唔多,暫時排名係以下:
香宮
明閣-旺角
欣圖軒
嘉麟樓
天外天
龍景軒
黎最想試龍太子蒸餃,但係今日冇,有咩豉汁龍蝦餃,又散又重豉汁,龍蝦新鮮既真係蒸完就咁食或者點少少熟油豉油已經好正。佢餡又散又重豉汁味,你係食緊豉汁蝦肉咁囉😵。又只係食左半件,咁既質素唔值得我浪費卡路里,雖然個心諗住78蚊一件仲未加一架。
跟餐既春卷又係唔掂,唔夠乾身,少少油,蝦又係無鮮味既,都係食左一半。
同天外天差唔多,都係撻皮甜,同咸既雞粒鮑魚夾起黎個人唔鍾意。鮑魚係淋既,所謂既汁又係傑既獻汁,食左五分一既皮,食晒啲鮑魚,食左少少雞粒。
燒味拼盤又係普通,叉燒唔入味唔鬆化,比較硬身。豉油雞同海蜇正常。拼盤同人每人一件,叉燒我個件只食左半件。
千張腩片普通,無鑊氣。都係少少地食左十分一,試晒所有材料就算。
四百蚊既脆皮雞,好普通,飲過咁多次婚宴,酒樓定酒店既出品都好過佢。脆皮既,但唔係最高質個啲。雞肉無咩味,唔鮮;似冰鮮雞。食落無咩肉汁,似整完放係度再淋油加熱再出菜咁😂
可能關我地只叫半隻既事,叫全隻可能真係唔同晒,但得兩個人叫唔到咁多。
食左第一啖,內心係度為咁貴既半隻雞哭泣😅
炒飯無鑊氣,已經同人分一半。但我只食到一半既一半。
雪蓮紅豆沙,只試左兩三啖,因為唔鍾意食甜野。佢仲有每人一粒笑口棗同埋桂花糕,只要左一份,因為我一定唔食,廢事浪費。
咁既價錢,我寧願食利苑,叫盡啲貴少少既野。😅好後悔浪費搭車既時間;仲要提早起身。(book左12點)
服務普通(咁既價錢同同類餐廳比較),有個高既女仔幾機械式標準化咁應對,有個矮少少既真心跟得足。但老實,比起其他貴啲啲既中西日咩餐都好,收得咁既價錢。啲老細、上級會係要求啲職員表現到勁真誠待客既「演技」,呢間真係無。