老馮茶居 (海寶花園)

Old Fung Tea House (Treasure Garden)
2021-09-27 381 瀏覽
中秋竪日晚上,女友有節目,於是俾阿爸阿媽捉左去試呢間老馮茶居!阿爸阿媽早幾日試過話好好食,咁就梗係跟佢地走一趟試試佢啦!我地叫左幾樣野,包括:燒賣、鯪魚球、叉燒腸粉、糯米雞同砵仔芋頭蒸排骨。我地仲encore左燒賣同叉燒腸,以上5款黎講除左糯米雞麻麻地之外,全部都好好食!先講講個糯米雞先,糯米其實夠淋夠咬口既,但可惜內裡餡料唔係咁豐富,同餡汁又唔係好香,所以只能講普普通通!至於燒賣,真係超好食,又大粒豬肉又多又夠滑,好食過好多大酒樓既燒賣!而鯪魚球,就好香好彈牙又好大粒,加少少胡椒粉,真係好開胃,同埋你會食到佢d魚肉束好有魚味,通常出面食都冇乜味因為溝左好多其他餡料。叉燒腸份量都夠多,又夠滑,所以我地都叫左兩碟!最後係個芋頭砵仔蒸排骨,用上南乳汁黎蒸,而且芋頭蒸到淋晒又入晒味,超開胃,而且排骨亦都好滑好彈牙,唔會好韌亦都冇話蒸都林pat pat,所以呢間喺大埔區黎講,點心質素都可以話數一數二好食,地膽推介!
阿爸阿媽早幾日試過話好好食,咁就梗係跟佢地走一趟試試佢啦!
叉燒腸份量都夠多,又夠滑,所以我地都叫左兩碟!
點心
2021-09-22
5 分鐘 (堂食)
  • 燒賣王
  • 芋頭砵仔蒸排骨