2023-04-04
The 5B Private Corner琴晚朋友帶我去工廈食野,呢間餐廳都幾隱世,喺柴灣角街,唔係柴灣,原來荃灣有條街叫柴灣角街,無人帶路真係會蕩失路!入到餐廳入面比我感覺好家庭式Feel,餐廳算大,坐得好舒服,正中間仲有一部大電視,最衰無申請酒牌,如果唔係包場睇波好唔錯,不過佢哋都接受包場搞活動、聚會、派對等!我哋叫咗兩個Dinner Set,性價比極高,百幾蚊包哂主菜、餐湯、蒜蓉包、飲品同甜品!1.慢煮西班牙黑毛豬配自家製蘋果醬 跟意粉+餐湯+蒜蓉包+即磨咖啡+特濃朱古力芝士蛋糕$178(9/10)呢個Dinner Set價錢相當抵,西班牙黑毛豬好大塊,肉質粉嫩,唔會韌,好好味!至於意粉我覺得唔夠味,撈咗佢哋嘅自家製蘋果醬即時令意粉清新咗,加埋有蘋果果肉令意粉好味咗好多,食完先知原來蘋果醬係要同黑毛豬一齊食,減低肥膩感!🤣🤣🤣餐湯係南瓜湯,湯算「傑」,有南瓜肉,再配埋好脆口嘅蒜蓉包,好正!👍👍👍即磨咖啡係用拼豆(用雲南、巴西同印尼嘅咖啡豆),老闆係同香港公司買咖啡豆,佢哋幫手炒豆,話支持返香港人!👍👍👍特濃朱古力芝士蛋糕甜咗少少,有好多特濃朱古力醬,芝士唔漏,整體呢個蛋糕好好食!
特濃朱古力芝士蛋糕甜咗少少,有好多特濃朱古力醬,芝士唔漏,整體呢個蛋糕好好食!😋😋😋
2.香草烤雞配自家製蘋果醬(半隻) 跟意粉+餐湯+蒜蓉包+即磨咖啡+原味芝士蛋糕$178(8/10)
呢個Dinner Set價錢相當抵,香草烤雞雖然半隻,但都相當大隻,肉質嫩滑,唔會鞋,雞皮烤得好脆身,好好味!至於意粉我覺得唔夠味,撈咗佢哋嘅自家製蘋果醬即時令意粉清新咗,加埋有蘋果果肉令意粉好味咗好多,食完先知原來蘋果醬係要同黑毛豬一齊食,減低肥膩感!🤣🤣🤣
原味芝士蛋糕唔會好漏,呢個淡淡芝士味嘅蛋糕好好食!😋😋😋
2人總共價錢$392,有加一服務費!
個人口味總評分:8.5/10
@the5bprivatecorner
地址:荃灣柴灣角街38-40號銓通工業大廈5樓B室
Please follow me🙆♂️ @wheelchaireatinhongkong
如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻♂️
#cafe #荃灣美食 #咖啡店 #隱世餐廳 #相機食先 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong