2019-09-06
今日來到旺角食晚飯,選了以甜品出名的西餐廳Doux,樓高18層飽覽旺角大部份夜景,落地大玻璃前拍拖食飯感覺良好。餐牌有分飲品跟食品,還有甜品,而甜品種類繁多,現場亦有很多不同牌子的手工啤酒及賣相好靚的Cooktail。輕煎北海道帶子甘藍沙律 $128帶子略煎加上少少鹽和胡椒,肉質鮮嫩,口感一流。羽衣甘藍貴為super food 加上沙律醋另上,餐前醒胃。沙律𥚃面有大量生果粒、黑梅、合桃。特別一提,合桃略帶蜜糖味,上碟時仍然香脆,應該用蜜糖焗過,非常美味。法國活藍青口香檳忌廉汁意粉$138意粉分量足夠,最重要忌廉汁唔太膩,可能加上香檳去煮,而藍青口亦鮮味彈牙。經典漢堡$128飽皮用上市面既奶油豬包,比用傳統漢堡包更為配合到中間的漢堡扒。芝士、洋蔥加上一種應該是自家製的醬汁,應該是Doux的招牌菜。朱古力心太軟$98上碟已經很有藝術感的感覺,賣相好似一盤盆栽,熱辣辣的朱古力心太軟下面鋪着一些類似龍鬚糖扮成的軟泥,加上一球應該是鐵觀音味的雪糕,非常完整的一餐。
輕煎北海道帶子甘藍沙律 $128
法國活藍青口香檳忌廉汁意粉$138