2023-08-09 10 瀏覽
阿女放假同我去咗沙田行下,之後話帶我去食晚餐,木子居酒屋是一間位於大圍以酒為主題的日本菜店,裝修真係好有日本居酒屋feel。牛油果松葉蟹蟹肉脆殼卷,創作卷物都很特別,造型都很精緻新鮮,味道香脆鮮甜,配香甜軟滑牛油果 ,食落口感非常美味。松葉蟹肉蟹籽沙律,有松葉蟹肉、蟹籽、青瓜絲,加埋沙律醬,整個沙律食落爽口,重有一種清新開胃感。野菜天婦羅炸粉唔算厚,不僅能吃到蔬菜的甜味,還有那爽脆咬感更是絕佳。鹽燒油甘魚鮫,魚鮫位於肥美既魚腩向上近下巴位置, 肉質有彈性,油脂及膠質重,鹽燒後魚皮燒得香脆,魚肉甘香嫩滑,魚油香濃。免治雞肉棒,免治雞肉之中,混入刴碎了的雞軟骨,啖啖肉兼有咬口,外層微焦香脆,點解些蛋汁味道更香更滑。黃金芝士西京燒,芝士 表面以西京味噌烤香,入口濃郁但不膩,味道極軟滑濃郁。柚子sake,揉合日本酒的芳醇與酸甜醒神的柚子清香,製作出口味清新的柚子酒。巨峰燒酎,味道比較清香容易入口 ,巨峰梳打提子味道好吸引。

松葉蟹肉蟹籽沙律,有松葉蟹肉、蟹籽、青瓜絲,
加埋沙律醬,整個沙律食落爽口,重有一種清新開胃感。

巨峰燒酎,味道比較清香容易入口 ,巨峰梳打提子味道好吸引。