2023-04-24
食在元朗系列,話說放假約老友食飯,老友鍾意日式燒肉就試試新野,黎呢間九丁目試試,黎到門口見到個格局都好日式好搶眼。店內裝修都好日本feel,牆上都貼左d日本街道既相,真係令人想去日本,咁燒烤爐就比較細個,似係日本街頭既燒烤感,一坐底就先上2款醬汁,普通燒肉汁同一款類似韓式辣汁咁,枱上都有岩鹽同黑椒調味。睇左陣餐牌見食物種類都唔少,咁我地就廢事諗咁多叫左個至尊2人前A,有沙律,和牛,海鮮,飯,飲品同甜品。和牛串燒呢份和牛串燒係店員介紹今日既廚師推介,餐牌無的,20蚊一串,串燒已調味但要自己燒返熱,醬汁味比較重,肉質都嫩滑,不過燒時都要睇火,有醬汁既關係好易燒燶。蜜桃蟹籽沙律先黎個沙律開下胃,蜜桃就比較少d,蟹籽同蟹柳都幾多,沙律菜都幾新鮮,沙律醬都落得比較多。至尊2人前A有4款和牛,1款豬肉眼,肉就無調味過燒完食返肉本身既味道,重口味既朋友就略慊淡口d,所以食之前最好先加d鹽同黑椒先,個火爐火力都強一塊肉都好快燒得熟,另外海鮮類就揀左元貝同龍蝦尾,另外有跟埋牛油同蒜蓉調味。和風溫泉玉子紫菜飯飯份量就唔算多,溫泉蛋加埋紫菜撈埋飯食好正。飲品可揀啤酒同特飲,2樣都好大杯一定夠。最後黎個雪糕結
和牛串燒
蜜桃蟹籽沙律
至尊2人前A
和風溫泉玉子紫菜飯
飯份量就唔算多,溫泉蛋加埋紫菜撈埋飯食好正。
飲品可揀啤酒同特飲,2樣都好大杯一定夠。
最後黎個雪糕結尾,雪糕底部有d紅豆蓉幾得意。
食完個2人餐基本上都好飽,價錢方面和牛餐就略貴dd,但勝在高質,同埋份量都唔少,服務方面就真係非常好,上菜時店員都會講解下d野點燒會好d,值得推介。