2019-03-02 779 瀏覽
農曆新年前約啲親戚出來下午茶,親戚介紹荔景嘉年華酒家話食物質素唔錯而且,地方好大唔算好嘈,都坐得好舒服♥好啱一家大細聚會一齊飲茶傾下偈食下嘢第一次去呢間茶樓,發現好多好耐冇食過嘅懷舊小食,有懷舊狗仔粉,韭菜豬紅等等  今次叫咗點心拼盤+粥套餐,都只係$27♥樣樣都好食啊真係有驚喜,咁平嘅套餐每款點心都有水準。*鮮蝦粉果熱辣辣,皮夠薄唔會覺得好粉,好多餡好足料蔬菜同蝦好鮮味,鮮蝦粉果入邊總共有3隻蝦!真係好足料。蝦餃*皮薄入口又係啖啖蝦肉,而且唔會肥豬肉都過蝦。潮州粉果*又係皮薄餡靚好足料,胡椒調味啱啱好少少辣,提昇食物鮮味。杞子豆沙包*本身其實唔鍾意食甜點,甚至有啲怕食甜點。呢個豆沙包甜到恰到好處,而且加咗陳皮食落唔會過甜,整體平衡得好好♥發現呢間酒樓嘅廚房係有仲做賀年糕點,新鮮蒸好放出來。而家但係部分嘅酒樓都係出邊工場整或者代工,仲會喺酒樓度新鮮即整嘅真係買少見少。今日飲茶其實仲試咗好多嘢樣樣都唔錯,大家如果經開荔景都不妨試下呢間酒樓水準,唔錯希望有下次再約親戚喺度食晚飯♥試下佢哋嘅小菜

今次叫咗點心拼盤+粥套餐,都只係$27♥
樣樣都好食啊真係有驚喜,咁平嘅套餐每款點心都有水準。

*鮮蝦粉果

蝦餃*
皮薄入口又係啖啖蝦肉,而且唔會肥豬肉都過蝦。

潮州粉果*
又係皮薄餡靚好足料,胡椒調味啱啱好少少辣,提昇食物鮮味。

杞子豆沙包*

2019-02-01