2024-02-25
今日約咗屋企人飲茶,上Open Rice見到香江花月嘅評價幾好,就去試吓呢間老上海餐廳。餐廳喺百誠大廈二樓,位置闊落,裝修非常精緻有特色,有種懷舊上海嘅味道。入到去,我覺得自己彷彿行咗一趟時光隧道,返咗去舊上海嘅年代。呢間餐廳嘅餐牌都好有特色,同其他大路點心唔同。我哋嗌咗好幾樣點心,仲有炒飯,等我同大家推介幾個菜式啦:1. 金魚粟米餃一上碟係四條金魚,真係超級精緻!餃皮白滑嫩滑,入面嘅蝦都算有咬口。2. 紅袍荔枝落單時只係見幾得意,食落先知原來係奶黃餡煎堆。外型好靚,打卡一流。食物外脆內軟,奶黃餡唔會話太甜,係一個唔錯嘅甜品類點心。3. 牛油果蝦卷外皮炸得啱啱好,唔會太油膩,但係又好脆。新鮮牛油果同鮮蝦,口感好搭配。真係一啖就可以品嚐到香港傳統點心嘅經典滋味。如果平時飲茶飲得悶,不妨去呢間咁有特色嘅中菜餐廳試吓啦!喺地鐵佐敦站A出口行1分鐘就到啦!
1. 金魚粟米餃
2. 紅袍荔枝