2021-08-25
今次係第二次幫襯呢間位於旺角女人街既一間唔起眼既小店,我本身對於香港開既台灣餐廳冇咩好大興趣,一黎貴二黎味道都差不多!講真好食既餐廳周圍都係,但令我記得住呢間西門町,係因為餐廳態度好好,食物唔差之餘仲要唔算貴!餐廳主要有兩個叔叔負責鋪面,佢哋會不時咁問吓客人啱唔啱胃口,而我完全唔會覺得煩,因為佢地好有禮貌! 台式擔擔麵 ($45)呢個擔擔面好香花生味,有好輕鬆既辣味,都幾開胃!面質唔會好淋,湯汁好濃稠,份量一個人食應該都幾飽!鹽酥雞($63)鹽酥雞都幾大份,我同朋友一上菜都超驚訝,炸粉好薄,唔會好似有啲餐廳炸空心鹽酥雞,而且雞好入味啦好軟稔,我哋一致都覺得好食!五味山珍 ($50)呢個係侍應叔叔介紹嘅小菜,主要係啲蘿蔔、青瓜絲、竹筍等等嘅蔬菜煮成,非常之清爽開胃,涼涼地夏天食一流!士林小香腸($32)台灣好傳統餐廳嘅小菜,我都非常鍾意食!但冇諗過佢擺盤都非常可愛好有心機!Drinks🦄蝶豆花荔枝風情($32)🍋柑桔檸檬紅茶($24)兩杯飲品都超大杯,跟餐有優惠,唔記得加幾多錢啦! 我雖然覺得有少少甜,但係夏天食飯冇杯凍野真係頂唔順!
台式擔擔麵 ($45)
鹽酥雞($63)
五味山珍 ($50)
士林小香腸($32)
Drinks
🦄蝶豆花荔枝風情($32)
🍋柑桔檸檬紅茶($24)