2010-07-15
由中環返工嘅朋友介紹,話鏞記後面開咗間小餐廳,見同屋企人喺中環行完街,所以行上去揾揾. 可能時間比較早(大約6:00pm),所以即刻有位. 小店只有大約20座位,但老闆話下午或好天時候可打開門伸展出去加位. 跟老闆閒聊開,知道原來老闆夫婦由美國回流,隨他本身對廚藝及酒有研究外,亦邀請一位法國大廚幫手,所以此店專長做美、法菜.首先老闆介紹我哋食Fried Calamari...好好食,一啲都唔覺油膩,而且仲有法廚特製嘅醬,正!! 仲有Garden Salad, 水準平均.然後再叫湯...兩個Cream of Mushroom,兩個Beef Consomme. 磨菰湯用新鮮磨菰做, 好融,好滑. Beef Consomme 個湯夠濃. 跟住老公叫咗12oz嘅扒,我爸爸叫8oz...老公 、阿爸都讚好. 媽媽叫Baby BBQ Pork Rib,佢話好耐冇食過咁嫩又多肉嘅Baby Pork Rib. 而我就叫Carbonara, 個汁做得好夠味,意粉好彈牙,不過真係好heavy,所以食唔晒. 基本上每一味都冇令我哋失望. Dessert 叫咗Chocolate Brownie大家s
首先老闆介紹我哋食Fried Calamari...好好食,一啲都唔覺油膩,而且仲有法廚特製嘅醬,正!! 仲有Garden Salad, 水準平均.然後再叫湯...兩個Cream of Mushroom,兩個Beef Consomme. 磨菰湯用新鮮磨菰做, 好融,好滑. Beef Consomme 個湯夠濃. 跟住老公叫咗12oz嘅扒,我爸爸叫8oz...老公 、阿爸都讚好. 媽媽叫Baby BBQ Pork Rib,佢話好耐冇食過咁嫩又多肉嘅Baby Pork Rib. 而我就叫Carbonara, 個汁做得好夠味,意粉好彈牙,不過真係好heavy,所以食唔晒. 基本上每一味都冇令我哋失望. Dessert 叫咗Chocolate Brownie大家share,ok la. 連埋3杯酒,埋單平均每人$350, 唔算貴!! 臨走時每枱都有客, 安全起見,下次最好打定去book枱. 唯一唔好係好難揸車入條街,但落LKF都好少揸車,所以唔算大問題.
老闆好好人,下次一定再幫襯!! =)