2019-03-31
係香港,想搵到一間車仔麵店,係一件好難既事,重要係好食既車仔麵店,係更加困難。由於昂貴的租金,一D地道食肆既生存空間係非常之少。係市區我地最常見到既,無非都係大牌子、大集團既鋪頭,或者係不同國家菜色既食店。想搵返本地特色既餐廳 ? 你會搵到好多不同既茶餐廳,但由於很多不同的原因,你會搵唔到以前舊式茶餐廳既味道,或者你唔會對佢有任何期望。今日,我係尖沙咀搵餐廳食午餐之際,突然比我見到一間車仔麵店,心諗 "唔會又係永x既翻版嘛" ,於是就埋去睇下餐牌先啦,見佢食材選擇都幾多,而且仲有d係我鍾意食既,於是,就走入去試試佢啦,竟然比我發現:"有驚喜!"可能有好多人唔認同,但係我認為係車仔麵裡面,公仔麵算係最難掌握的一種主食,煮得太耐就會淋,唔夠爽 ; 煮得太快就會硬,唔夠熟 ; 水唔夠熱就會起渣 ; 水太熱就會變潺。 想整碗好食既公仔麵,係好考師傅既經驗同功夫,但係竟然比我係呢到搵到,一碗煙韌彈牙既公仔麵。 果種感覺係好震撼,佢唔似平既hea你既車仔麵店,你係食得出,佢係有比心機去做,係想做d好野出黎比你食果種,而唔係求其煮完就算果隻。 咖哩魚蛋夠彈牙,咖哩汁唔會太辣 ; 腩汁唔算太濃味,剛剛
果種感覺係好震撼,佢唔似平既hea你既車仔麵店,你係食得出,佢係有比心機去做,係想做d好野出黎比你食果種,而唔係求其煮完就算果隻。 咖哩魚蛋夠彈牙,咖哩汁唔會太辣 ; 腩汁唔算太濃味,剛剛好 ; 沙嗲汁好食夠入味,撈埋落個面到麵一流。
最好係個店長,份人好nice會埋黎問下客人,覺得好唔好食,有無d咩要改進。睇得出,佢係好有熱誠想去做好d。係間鋪頭裡面,你食到既,唔止係碗車仔麵,更加係會體驗到果種厚厚既人情味。
令人好難想像,竟然會係市區中,搵到一間咁樣既鋪頭,會感覺到係好罕有,而且好震撼! 市區租金係好高既,能夠搵到一間咁好食、咁有熱誠既車仔麵係極度難能可貴,希望佢可以繼續做落去,唔好咁快捱唔住。
我以前從未試過寫食評,今次係第一次。我係覺得,係現今既香港能夠搵到間咁有誠意既車仔麵店,係十分難得,係好應該去保存,希望呢個食評可以幫佢啦!