眼看好普通的地下餐廳仔,menu各樣野都好普通,但食落就知道不平凡。羅宋湯係偏甜的,但甜得黎好有自己風格。我一向都係羅宋湯fans,好開心又多一個飲羅宋湯的好地方。足料的湯渣令我好滿足!圖中大大條的西芹喺被煲湯後依然略帶少少菜青味,同湯底的味非常配合。牛肉味不濃,反之其他的蔬菜都保持住自己本身的鮮味,好味到再飲多幾碗都得!一碟碟頭飯、一個餐湯同一杯野飲,可以有咩驚喜呢?粟米火腿肉粒飯一個聽落完冇特別既名居然隱藏唔少心機。一上枱,粒粒肉粒都切得好工整、好靚。而火腿絕對唔係好薄的火腿絲,而係充滿質感的火腿扒粒。火腿扒粒同肉粒肉質唔同,前者較為堅實有彈性;後者則更淋滑多汁,兩者交疊加上爽口的粟米粒。百感交集,好味!個汁都唔少野,半透明偏白。唔會過份sticky好似落左好多生粉咁,只輕輕的一層sauce 蓋喺肉粒、火腿同粟米粒面。師傅勁!個汁打得好!紅豆冰又係好正呀,奶同豆都各自好香,紅豆粒粒大而且煮得淋。如果可以再甜啲啲就冇得輸啦。
羅宋湯
一碟碟頭飯、