2019-03-22 585 瀏覽
住喺屯門納米樓嘅朋友揾飯腳, 我當然第一時間黎, li間馬來餐廳喺屯門市廣場二期, 位置有啲低調但入到去好有馬來西亞🇲🇾特色同空間感. Menu簡單五頁就有齊小食, Nasi Lemak椰漿飯, 各款炒麵飯, 肉骨茶, 海鮮, 仲有多款特色飲品, 我見個環境幾舒服, 隔離啲食物好似好正, 一時眼闊肚窄地嗌左六樣野食✌🏻.>馬來沙嗲雞串燒 (HKD28)串燒除左燒得均匀無燶到結焦, 沙嗲醬係亮點, 充滿花生香味而且有粒粒花生增加口感; 地道咁有埋一小塊薄餅, 紫洋蔥, 青瓜平均返味道, 雞肉夠唒香而嫩, 仲好大串添.>鮮蝦炒粿條 (HKD62)原來粿條係比河粉更闊嘅麵, 剝好殻連蛋, 芽菜一齊炒, 非常惹味, 因為粿條較闊, 所以大大吸收炒起嘅味道, 蝦肉好爽! li個係大件夾抵食之選.>蘭花椰漿飯配炸雞腿🍗 (HKD64)食馬拉菜點可以唔點Nasi Lemak呀! 記得有次吉隆坡旅行就愛上那清香嘅椰漿飯. 見到隔離枱藍藍地食咁靚就try try, 原來係近排好興嘅天然顏色蝶豆花呢, 雖然加入蝶豆花味道無分別, 但係可以食落肚嘅佢係有抗氧化同美顏嘅作用, 啱唒一

馬來沙嗲雞串燒

馬來沙嗲雞串燒 (HKD28)
鮮蝦炒粿條

鮮蝦炒粿條 (HKD62)
蘭花椰漿飯配炸雞腿

蘭花椰漿飯配炸雞腿🍗 (HKD64)
食馬拉菜點可以唔點Nasi Lemak呀! 記得有次吉隆坡旅行就愛上那清香嘅椰漿飯. 見到隔離枱藍藍地食咁靚就try try, 原來係近排好興嘅天然顏色蝶豆花呢, 雖然加入蝶豆花味道無分別, 但係可以食落肚嘅佢係有抗氧化同美顏嘅作用, 啱唒一眾貪靚嘅女生. Li個椰漿飯一樣有好清香嘅椰子味, 我會將少少飯點隔離個醬再同花生一啖食, 味道口感豐富得多, 圓錐型嘅餅想必是mini版紙巾飛餅, 咬落勁脆, 點返串燒個沙嗲醬一流. 我一邊食飯, 一邊食雞脾(好忙), 生炸嘅雞脾大件厚肉, 外層嘅皮脆卜卜, 推介推介.
馬來風光(馬來棧炒通菜)

馬來風光(馬來棧炒通菜) (HKD48)
俾佢份量嚇一嚇, 48蚊咁多通菜嘅?馬來棧炒過, 嗰種醎香會令人停不了口, 但就要留意不時會咬到一粒粒好細嘅硬粒粒, 事關炒菜時毫不吝嗇馬來棧醬嘅份量, 咁先夠娘惹.
肉骨茶-細滲

肉骨茶-細滲(HKD72)
細鍋份量好夠兩個人飲, 豬骨好大舊(有大骨, 皇帝骨, 一字骨揀), 味道偏溫和, 唔會飲到濃濃藥材味, 飲唒湯, 原來有得refill!!!
巴東牛肉

巴東牛肉 (HKD32)
選用牛坑腩加入多種香料嘅巴東style, 充滿微辣, 薑香, 椰香, 牛腩勁tender, 就咁夾都可以分開, 夠惹味.

美祿恐龍 (HKD30)
真的起濃美祿嘅凍朱古力, 面頭大量美祿粉完全覆蓋住, 甜度好適中.
紅豆冰沙冰 (HKD26)
Menu有紅頭冰通常都會叫杯, 自問飲盡各大小快餐店冰室嘅紅豆冰, li杯好高質, 奶加紅豆蓉加冰現打, 每一口都嘆到紅豆粒同甜甜冰沙, 店家用嘅紅豆有口感夠腍身, 黎食飯一定要整返杯呢!
Remark:
店員大部份係叔叔同姨姨, 個個都nice, 店內除左四方枱for二人or四人, 仲有幾張六人圓枱, 好乾淨坐得好舒服😌.

2019-03-21
馬來沙嗲雞串燒
鮮蝦炒粿條
蘭花椰漿飯配炸雞腿
馬來風光(馬來棧炒通菜)
肉骨茶-細滲
巴東牛肉