2007-05-05
2.5.2007 (Wed)講真,我申請King Parrot Group張member card成3年,都未食過喱間餐廳,因為間餐廳主打食生蠔,而我唔食。下年我應該唔會再續會架喇,見仲有張會員紅酒coupon、3隻生蠔free coupon & free dessert coupon,所以試!間餐廳環境真係唔錯,雖然係閒日,都有7成滿。我揀樓上雅座,藍色燈光照射下,感覺幾舒服,好有feel!我諗著叫杯水飲,侍應即刻問我要有氣定冇氣,我都意識到叫水係要錢。算啦,外國餐廳都係咁啦!最後,佢俾支Acqua Panna我,$38,O.K.啦!1) 麵包麵包好好味,有燕麥包、小法包& pizza包,包好脆,又熱辣辣,加黑醋& olive oil ,超正!真係估唔到,通常外國餐廳麵包都要俾錢,喱度又唔駛喎!2) 3隻生蠔(free coupon)侍應話係美國生蠔,但唔記得個名,size會細隻,但好甜同肥美。Ka Ho話好新鮮,幾好味,但我對生蠔冇咩研究,唔知係咪真係咁好味。但真係好多客都出去oyster bar度揀蠔,起碼叫一打,所以oyster bar師傳都好鬼忙!3) 意式龍蝦雲吞($110
1) 麵包
真係估唔到,通常外國餐廳麵包都要俾錢,喱度又唔駛喎!
2) 3隻生蠔(free coupon)
3) 意式龍蝦雲吞($110)
一碟有4件,裏面龍蝦肉真係好爽口,加埋汁(有似千島汁),一流!得4件少,6件就perfect!
4)墨汁意大利飯配炸蝦($130)
好多人都會覺得墨汁意大利飯好漏,但我都幾鍾意食。喱個飯唔錯,有少少牛油香味,幾好!
5) 什錦海鮮串配著仔雜菜(165)
*可任選飯、意粉或著仔雜菜*
醬汁:有7款可供選擇,我揀意大利黑醋紅菜頭汁
其餘有:
*香草蒜茸牛油汁、青檸牛油汁、紅花汁、甜椒汁、蕃茄青瓜蓉欖油、忌廉汁*
份量都好夠,有三文魚、銀雪魚、魷魚、帶子、大蝦,正!樣樣都好食,加埋著菜,$165唔算貴。不過,個意大利黑醋紅菜頭汁就冇咩特別,我都唔咁多,因為酸得際,搞到食唔到海鮮味道。
6) 意大利咖啡杏仁雪糕批(Free Dessert Coupon)
雪糕唔係太甜,好香,賣相好靚!
今餐真係好抵!用3張free coupon,會員埋單有85折,今餐用$420.9,就有1個頭盤、3隻生蠔、2個main course、1支紅酒、1支水& 1客甜品,正!
而且,喱度環境咁靚,又有氣氛!侍應服務又好,又有禮貌,唔錯!
如果喱餐冇coupon,我諗埋單起碼要$800。