2016-10-21 280 瀏覽
我以前中學個best friend前排終於過咗英國開學啦,好唔捨得佢呀!自從考完公開試之後佢就去咗外國讀書,每年暑假先番香港,但係佢好記得我係11月生日,所以佢臨飛之前就同我食咗生日飯!佢同我食飯個日好神祕呀,又唔話我知係邊度食,淨係叫我係銅鑼灣地鐵站等佢帶我去。佢帶我由F出口出,之後穿過渣甸坊,向時代廣場方向行,之後轉入去登龍街,原來佢帶咗我去永光中心,呢幢大廈有好多餐廳,我地入𨋢之後,佢撳十樓,一出就見到一間日本餐廳,叫勝八鉄板串料理。我個friend預先book咗枱,一坐低餐廳經理就講咗d是日精選,之後我朋友叫我自己睇menu叫d鐘意食嘅野。我今次就主打叫熟食,因為居酒屋會比較多唔同同特別嘅菜式,我就跟咗經理嘅提議叫咗磯煮鮑魚,一個刺身拼盤,胡麻雞翼,牛舌串燒,牛肉稻庭烏冬同巨峰梳打。首先黎ge係磯煮鮑魚,一見到第一個感覺係d鮑魚煮到好深色,一食入口係好稔,好入味,好鮮甜,大家一定要試試!第二個就係刺身拼盤,有三文魚、牡丹蝦、海膽、帶子、油甘魚同劍魚。其中最正嘅就係海膽同油甘魚,海膽極新鮮同鮮甜,配埋青瓜片一流!油甘魚食落甘香,充滿魚香味,又冇渣!其他都唔錯唔錯!第三個就係胡麻雞

第三個就係胡麻雞翼,居酒屋將雞翼燒到脆卜卜,上面有芝麻粒,非常香同惹味!
第四個係牛舌串燒,牛舌好易燒到老,呢度嘅就岩岩好,咬落去仲有肉汁流出來。
第五個係牛肉稻庭烏冬,烏冬上鋪滿了牛肉片和紫菜碎,烏冬又彈牙爽口,比起出面其他地方果d好好多呀!
最後,我叫咗杯經理推介嘅巨峰提子梳打,咁呢餐就圓滿啦!
我好期待下次我朋友係英國番香港,可以再次一齊慶祝生日!

2016-10-09
慶祝紀念