2017-06-26 233 瀏覽
又是同好朋友聚餐的日子,朋友㨂左食西餐,在 Openrice 選了Aberdeen Street,咁就大家一齊去試下啦。比較少去港島區食野,相約上環地鐵站等,沿著鴨巴甸街行上去,原來是一條又窄又長又斜的斜路,行到去我們都氣來氣喘。坐低立即叫些小食先,先來香煎大蝦,蒜片香,略嫌蝦肉唔夠爽口,但整體都尚算不錯的。😊墨西哥粟米片脆口,芝士煙韌,連埋一齊食,咬落去既煙韌又脆口,好有口感。配有三款醬汁,因我個人不太喜歡沾醬汁食,所以冇評語,而朋友試左覺得沾蕃茄粒醬汁較好味,另外兩款白色和綠色的醬汁就麻麻地。孖寶漢堡,賣相迷你精緻,一款牛肉,一款雞肉,我個人比較喜歡雞肉那款,因牛肉配了羊奶芝士,因我唔食羊,所以覺得羊奶芝士味騷。主菜來啦,白酒煮青口配薯粒,這道菜今晚有點失望,味道也一般,青口略嫌細隻,扣分,反而亮點在薯粒,薯粒熱辣辣,薯邊脆口,十分好味,加分,這道菜價錢和食物質素不成正比,如不是薯粒好味而拉高評價,否則只值1粒星。隻青口太細隻啦,青口肉就不用多說了!肉眼牛扒,賣相不錯,因怕食太生,所以我地叫左七成熟,但看來差不多全熟。雖然熟左D,但仍然好好味,只是肉汁少左D,對我們無影響,但要扣分

garlic prawn
nachos

burgy couple

mariniere mussels

mariniere mussels
隻青口太細隻啦,青口肉就不用多說了!

ribeye steak
肉眼牛扒,賣相不錯
,因怕食太生,所以我地叫左七成熟,但看來差不多全熟。

雖然熟左D,但仍然好好味,只是肉汁少左D,對我們無影響,但要扣分,不然就可以比4星架。

roasted chicken
烤燒春雞,味道就不錯,但雞肉未夠嫩滑,有D鞋,這兒扣分,但配菜薯粒及醬汁出色就加分,薯粒內稔外脆,醬汁帶微辣醒胃。

creme brulee / apple tart
到最重要的是甜品出場了,叫左焦糖燉蛋和蘋果批,見食評上讚口不絕,無理由唔試既。

焦糖燉蛋,看樣子以為好甜啦,食落原來無想像中咁甜,而且味道清甜唔溜好香,味道好清新。

蘋果批,我一向唔食,因感覺上甜溜,即管試食一啖咁多啦,感覺唔溜不太甜,食落個餅批好綿滑咁,不錯。

估唔到個甜品真係名不虛傳,黎多轉都得,好味!

結帳啦,有75折優惠,價錢都合理抵食既。

整體來說,食物和環境都算中上,可以值得再試,不過有心理準備要行斜路。

如果不食晚餐,可以約埋三五知己來這兒 happy hour & brunch 都得。
2017-06-24
用餐優惠