2011-06-30
一向都係草根界的代表,高級西餐通常都不在考慮之列,但銀杏館之名已聽得久,加上要多謝朋友在我低潮時的支持,於是決定請她而自己都可以一試這類的食物及享譽已久的服務由訂位開始,已感受到這群長者的誠意,由於應約之日前幾天曾到佐敦一帶,所以親到餐廳訂座,老伯伯兩次重覆我的名字、電話及時間,第一下的感覺,一個「好」字已可形容到應約之日的上午,一個我無印象的電話打來,由於我正在趕工作,所以無接電,到下午較得閒的時候,這個電話再致電,原來係餐廳再confirm,只係週四的晚上,預計不會爆滿但亦有這個服務,連鎖餐廳都做不到到了晚上應約時刻,我與友人被安排上閣樓的角落位,絕對係傾偈的好位置看菜單,其實都未知食乜好,由老伯伯逐樣品評,於是叫了一個餐,另外亦單點了一份貓耳朵及一份鵝肝蝦多士(我唔係慳住使,只係自己唔係太肚餓,食唔到六度菜)食過其麼已經較矇糊,但肯定的是,其中一個前菜話來貨不靚,於是叫我們再揀過,友人揀了一份沙律,不久老伯伯折返,話我們已有一份沙律,再食沙律便會重覆,於是建我們再揀第二款,服務果然係體貼,多個讚!菜式來得慢,差不多每一個dish都要等十多二十分鐘,但一邊食一邊傾,時間好快就過了,
菜式來得慢,差不多每一個dish都要等十多二十分鐘,但一邊食一邊傾,時間好快就過了,兩個人食一份餐另加單點食物,原來真係會食飽人的
到叫餐飲的時候,想飲洛神化茶,我想要紅菜頭蜜,由於店舖係用自家有機農場的食材,所以老伯伯再來一次,表示食材不算好,紅菜頭量不夠,做不到一杯飲品,為免水準有落差,於是提議我們改飲品。再多個讚!
服務好到不得了,看得出、感受得出他們係有心做好這份工,肯定比那些空口講白話的「做好這份工」的所謂上流人士好n倍!
談回食物,主要講幾款
1.鵝肝蝦多士
友人最鍾意食鵝肝,於是單點了這款,但出來的時候,落差極大,因為主力放在蝦身上,鵝肝只係塗在蝦身上,量亦不多,但總的來講係好好味,蝦同鵝肝的味道好夾,如果將重點放在蝦身上,亦值得一試
2.是日的main:牛肋排
份量不算少,當問友人要食幾多成熟時,我叮囑千祈不要講2,4,6成,因為你嗌幾多成熟,一定係3,5,7成,當然,如果你嗌血淋淋的1成或者全熟,亦絕對無問題。朋友點了七成熟,我就覺得五成已經好足夠(三成應該仲好),但女生嘛,一定要遷就一下。
main來了,似乎做不到七成的效果,來了一個三成至五成左右的,我其實係暗自歡喜,錯有錯著嘛,幸好友人都接受到
值得留意係那份main的牛肉味頗濃,好好食,而配茶最驚喜的係有秋葵,相信一般的店舖都沒有秋葵,一些少吃少見的食材都可以在這類使用,多好
3.露筍菠菜貓耳朵
作為一名痛風病患者,理論上應該不能食露筍及菠菜,但看到名字特別,出來的效果亦頗靚,於是亦破戒進食了。
所謂的貓耳朵其實係意粉的一種,形狀似帽亦似貓耳朵,所以有此名稱。貓耳朵著來剛剛好,時間掌握得理想,彈牙效果出來了,至於醬汁係有少少甜,係咪有落basil呢?我不太清楚了,但整體效果理想的
一次食高級西餐的經驗,看到那些熱心工作的老伯伯,一份份水準頗高的食物,這個社會企業的價錢雖然較貴,但亦可以儲夠錢又來一次,值得一試。而這餐完滿結束之際,原來已係差不多晚上10點,一食就係接近3小時,真係快樂不知時日過