2017-10-20 192 瀏覽
久聞養生殿嘅大名,終於約齊腳去朝聖,溫馨提示,去呢度打邊爐記得要book位,見到排隊人龍不絕,坐無虛席,好彩友人醒目book咗位,我哋又準時到達,所以唔駛等就入到去啦! 火鍋醬料除咗平日嘅豉油、芫茜、香蔥、紅辣椒,仲提供咗香醋同蒜泥汁,雖然望落好淺色,但味道剛剛好,蘸點火鍋配料不但解膩,亦帶調出食物嘅鮮味,好用心嘅調配呀! 湯底 - 美人鍋拼養生鍋美人鍋係女仕養顏至寶,用上烏雞同桃膠,飲落好清甜; 養生鍋就以多款名貴藥材、人蔘同老雞肴製,有濃濃嘅人蔘香味,飲到唔停口,食食吓發現有鴨血,鴨血好滑又唔腥,好驚喜。千層凍豆腐 - 用嚟索湯一流,叫咗先知養生鍋裡面都有,可以盡情食啦! 黑松露蝦丸 - 好彈牙,食到松露味,仲有蝦肉粒,好夾。鵝肝墨魚丸 - 鵝肝好有油香,墨魚丸應該用咗好多墨魚肉,食落好鮮味。厚脂黑毛豬梅花肉 - 食落好有肉味,好淋好滑,完全無膻味。沙巴龍躉班 - 魚肉好鮮嫩,仲要好大碟,啖啖肉,好正呀! 蟶子 - 超大隻超爽甜,啖啖肉,好食到爆燈。寬粉條 - 見到枱枱都叫,於是又叫嚟試吓,煮熟後係透明,好煙韌,又索到啲湯汁,勁正! 鮮甜三蔬 (秋葵、玉米、山藥) - 呢個組合將我

湯底 - 美人鍋拼養生鍋

美人鍋拼養生鍋

千層凍豆腐

黑松露蝦丸 - 好彈牙,食到松露味,仲有蝦肉粒,好夾。

黑松露蝦丸,鵝肝墨魚丸

厚脂黑毛豬梅花肉 - 食落好有肉味,好淋好滑,完全無膻味。

厚脂黑毛豬梅花肉

沙巴龍躉班 - 魚肉好鮮嫩,仲要好大碟,啖啖肉,好正呀!

沙巴龍躉斑

蟶子 - 超大隻超爽甜,啖啖肉,好食到爆燈。

蟶子

寬粉條

鮮甜三蔬 (秋葵、玉米、山藥) - 呢個組合將我嘅最愛放埋一齊,秋葵好爽脆,粟米好清甜,山藥就好綿滑。
鮮甜三蔬 (秋葵、玉米、山藥)

雪糕 (免費贈送) - 有幾隻味揀,我揀咗益力多味,食落真係好似飲緊益力多咁,由於佢係雪葩質地,食落似好綿滑嘅沙冰,一啲都唔會覺得膩,以此作為晚餐嘅總結,perfect!
雪糕

香港好少咁正宗嘅台式養生火鍋,仲要食到勁飽 每人都係三百蚊左右,下次打邊爐都會提議朋友去呢度呀!
2017-10-16
$301.5 (晚餐)
美人鍋拼養生鍋
千層凍豆腐
黑松露蝦丸,鵝肝墨魚丸
厚脂黑毛豬梅花肉
沙巴龍躉斑
蟶子
寬粉條
鮮甜三蔬 (秋葵、玉米、山藥)
雪糕