2015-01-22 582 瀏覽
相信好多人都鐘意食拉麵. 我都系其中一個, 難得放假,唸住走去旺角揾嘢食. 女人街出名多嘢食兼且價錢合理. 最尾行下行下到咗呢間拉麵嘢門口見到有人排隊, 就決定入去試下. 有人排就應該唔會錯啦!入到去感覺好日式, 又係一張menu, 得4隻湯底, 啱曬有選擇困難症嘅我! 始終覺得主打少嘢食選擇嘅食肆味道會更有保證,就因為佢地'精'! 4隻湯底都係出名嘅豚骨湯底, 唔同個區別有辣嘅,有菠菜嘅,有墨汁同純原味豚骨. 我最尾tick咗原味豚骨,亦姐係'雷'. 跟住到面款我就要咗直面, 另外仲好細心有埋醬油濃度,辛辣度,蔥嘅多少,同埋最緊要嘅一樣嘢,(面嘅硬度!) 好多人唔鐘意lum嘅面, 包括我. 就連公仔面我都要煮硬身d. 所以no wonder呢次我要嘅係硬身面. 面一上到黎我已經想即刻開動, 但當然我無啦,如果唔係邊有相擺上黎呢哈哈.仔細睇下. 油度適當,唔會過多肥膩, 試咗啖湯, 味道好濃郁, 拉麵嘅湯底猶如心臟, 好味嘅湯底可以令拉麵加上好多分. 溏心蛋好正, 唔會太熟, 咬開中間仲流緊, 食落d蛋白仲好嫩好lum. 講到叉燒, 呢個叉燒唔會好肥膩, 半肥瘦. 一圈一圈拆開食都幾滋
仔細睇下. 油度適當,唔會過多肥膩, 試咗啖湯, 味道好濃郁, 拉麵嘅湯底猶如心臟, 好味嘅湯底可以令拉麵加上好多分. 溏心蛋好正, 唔會太熟, 咬開中間仲流緊, 食落d蛋白仲好嫩好lum. 講到叉燒, 呢個叉燒唔會好肥膩, 半肥瘦. 一圈一圈拆開食都幾滋味. 配埋d面, 正呀! 最尾都食曬成碗. 望到都好多人叫佢嘅菠菜味湯底, d配料都多d, 仲有好大粒帆立貝. 下次有機會一定會試下.
好欣慰佢真係按照我tick嘅都做到幾滿足. 硬度都好合適. 幾十蚊咁嘅質素算好抵食. 性價比較高. 近近地係旺角幾方便, 啱曬成日係九龍嘅我. 鐘意食拉麵嘅朋友可以去試下比較下.
2015-01-10
20 分鐘 (堂食)