2020-06-19 381 瀏覽
經過一個星期工作既洗禮之後,決定同朋友享受一個美味既法式晚餐~La Creperie 係一間好有法式風味既可麗餅餐廳,比人一種好放鬆既感覺。餐廳入面會有好多碼頭/ 海邊既元素,比如餐台上面既燈塔形狀既鹽同胡椒粉樽,Bar台前面既粗麻繩。原因係可麗餅既發源地Brittany係一個海邊既城市,據聞當年可麗餅既普及源於一個水手從中東帶左buckwheat,並用佢製成薄餅,而呢種薄餅亦成為左Brittany既特產。呢度所有既可麗餅都係即叫即做,鹹既叫Galette,用Buckwheat做base,顏色呈啡色;甜既叫Crepe,用小麥製成,係淡黃色既。唔食Gluten既朋友可以要求crepe用buckwheat flour做架。我地先叫左一個鵝肝做頭盤。佢地既鵝肝係自家製既,配上煎過既蘋果,加上apple cider sauce,放係烘過既麵包上面。蘋果既甜味同cider sauce既酸味中和返鵝肝既油膩感,真係幾唔錯~主菜係 LA GUEMENE,入面有蓋梅內香腸(Andouille de Guémené)、Emmental cheese同埋焦糖洋蔥。所謂既蓋梅內香腸,其實就係法式豬大腸。如果

Foie Gras 法式鵝肝

主菜係 LA GUEMENE,入面有蓋梅內香腸(Andouille de Guémené)、Emmental cheese同埋焦糖洋蔥。所謂既蓋梅內香腸,其實就係法式豬大腸。如果你本身鍾意食內臟既話,應該會覺得幾好食,估唔到焦糖洋蔥同豬大腸會咁夾🙈
LA GUEMENE

最後甜品叫左 LES VOILES DE SAINT TROPEZ,入面有雲呢拿雪糕、焦糖蘋果同海鹽焦糖醬,呢個一睇個配搭已經知道會好食。放入口值能夠用幸福黎形容~
LES VOILES DE SAINT TROPEZ

最後提醒:如果星期五晚去,記得要book呀:)
2020-06-12
Foie Gras 法式鵝肝