2020-09-27
以前係附近讀書,成日都會黎食呢間焗飯,過左咁多年,焗飯依然係咁好食!太耐冇食,發現多左好多新菜式,以往最愛係芝士菠菜雞肉焗飯,但因為下午茶套餐入面冇,所以就試下新野!我同個朋友就分別叫左T2 (芝士焗肉醬意粉: $41) 同T3 (芝士焗蜆肉意粉:$41)肉醬意粉超好食,醬唔會話太多,亦都唔會太少,撈埋一齊食,條條意粉都會有食到醬,而且芝士都唔少,一邊食一邊有拉絲既感覺!醬方面唔會話太甜或者太酸,而意粉唔知係咪因為焗既關係,會偏向硬少少,但我個人黎講個硬度係唔錯雖然係tea set, 但同lunch 食既size 係一樣既,感覺唔大份,但因為肉醬加持下超有飽足感,完全當食lunch 咁!到左芝士焗蜆肉蘑菇飯,味道就麻麻啦!蜆肉細細粒,食落有d雪藏既味道,而且有d腥腥地,所以作為飯入面既主菜就略為失望啦。雖然面頭都仲係有好多芝士,但食落去白汁既味道比起芝士更為突出,成個飯變左做白汁撈飯既感覺,所以下次應該就唔會再試呢個啦最後,因為係個tea set, 所以都有杯跟餐飲品,我地就叫左奶茶同埋咖啡,味道就同普通餐廳分別不大,但奶茶黎講,茶比奶味更出,因此鍾意茶濃既可以不妨一試!
芝士焗肉醬意粉
芝士焗蜆肉蘑菇飯