2016-02-27 2081 瀏覽
今日同一大幫朋友去食葡國菜。係香港好少正宗既葡國菜,位於尖沙嘴海港城既alma個人覺得唔錯,菜色選擇頗多,而味道亦唔錯 前菜叫左個炸馬介休薯球,口感非常豐富,有新鮮馬介休味再混合埋幼滑既薯蓉,外層炸到香脆,好好味! 仲有呢款葡式肉腸煎蛋都好正  肉腸好濃味同好多肉汁,而煎蛋並唔會太熟,剛剛好,兩者加埋一齊既口感好特別 呢味烤豬耳沙律亦都非常特別,好少可以係香港既餐廳揾到呢味菜。首先我覺得豬耳處理得好好,唔會有内臟味,而且有好濃香料味,非常有特色 之後主菜試左好幾款,首先黎個葡式肉腸焗鴨飯,係 menu見到覺得佢個樣有d似臘腸飯哈哈,原來係葡式肉腸同鴨肉,仲要係推介菜色所以就叫黎試下。飯本身軟綿度適中,唔會太乾身,而上面肉腸肉汁豐富,我覺得唯一美中不足就係味道又d偏淡。 主角終于登場啦!呢度既招牌菜色炭燒霹靂春雞,燒得非常香,而且肉質嫩滑,連鷄胸部分亦好滑,同埋個醬汁都好特別酸酸地,好開胃,正 厨師推介仲有呢度葡式烤乳豬(薯條+ $30),表皮烤的非常香脆, 裏面仲係保持肉嫩多汁,配埋個醬汁非常好食。而薯條亦都係即叫即做,好新鮮 之後再黎個馬介休薯蓉批好入味,亦唔會

仲有呢款葡式肉腸煎蛋都好正
之後再黎個馬介休薯蓉批好入味,亦唔會煮到太老,旁邊薯蓉好creamy,撈埋一齊食好好味!上面仲有d橄欖,可以中和一下薯蓉既肥膩,呢個組合配搭得唔錯
Alma食物質素高,而且價錢中等,非常適合一大幫朋友gathering。下次如果我有朋友生日一定要帶佢去試下
2016-02-03