2008-06-01
星期六.搵食好日子o係 openrice 見到元朗有間「鉄腕日本拉麵店」好多好評,於是就同 bobby 先生去試試!軟綿綿的座椅, 坐得好舒服先o黎一個海鮮薯餅 ($20),嘩, 炸得好脆, 但入面的薯蓉加海鮮粒粒好軟滑, 好味呀!叉燒拉麵都係網友推介, 嘩, 不得了!!! ($42)拉麵好夠彈牙, 唔似一般拉麵店的煮到林晒!粟米粒竟然係新鮮粟米, 一食落仲好鮮甜仲有咬口, 絕對唔係雪藏o野!叉燒嘛, 有大大的三片, 比想像中多喇!!!而且唔算薄, 味道整得真係幾日本 feel 呀!湯底夠晒豬骨味, 不過略咸整體呢碗拉麵真係幾得呀, 好過同區好多日本食店, 好過味千拉麵壓軸還有「大阪燒餅」, ($35)最 impressive 的係佢真係燒到兩面都好脆! 唔係整熟o左就趕收工!入面唔會好似有 d 日本燒餅咁啖啖粉漿,佢真係充滿菜絲、粟米、蟹柳,啖啖材料, 真材實料啊! Good good good!不過真係幾大件, 好夾硬先食得晒!唔跟主流賣魚生壽司, 淨賣拉麵烏冬小食, 但只要專心做得好,我相信呢間小店一定會愈來愈好生意!
於是就同 bobby 先生去試試!
軟綿綿的座椅, 坐得好舒服
先o黎一個海鮮薯餅 ($20),
嘩, 炸得好脆, 但入面的薯蓉加海鮮粒粒好軟滑, 好味呀!
叉燒拉麵都係網友推介, 嘩, 不得了!!! ($42)
拉麵好夠彈牙, 唔似一般拉麵店的煮到林晒!
叉燒嘛, 有大大的三片, 比想像中多喇!!!
而且唔算薄, 味道整得真係幾日本 feel 呀!
湯底夠晒豬骨味, 不過略咸
壓軸還有「大阪燒餅」, ($35)
入面唔會好似有 d 日本燒餅咁啖啖粉漿,
佢真係充滿菜絲、粟米、蟹柳,
啖啖材料, 真材實料啊! Good good good!
不過真係幾大件, 好夾硬先食得晒!
我相信呢間小店一定會愈來愈好生意!