2019-11-27
一直都好想試既自動轉轉串燒,平日夜晚同朋友兩個人去食。去到都已經好多人,我地當日預訂左位,所以去到等一陣就可以入座。一入門口見到有自助飲料,有日本梅酒、日本清酒同檸檬水,岩哂貪新鮮既我可以每樣斟少少黎試。另外仲有枝裝飲品同罐裝飲品既雪櫃,非常多選擇,不過如果有埋唔凍揀就好啦。入座之後,串燒係雪櫃自取。主要有兩大個串燒櫃,一邊擺放蔬菜同丸類,另一邊擺放肉類同海鮮類。肉類同海鮮類:雞柳、牛柳粒、雞軟骨、豬頸肉、雞翼、魷魚翼、豬柳、雞腎、多春魚等。蔬菜、丸類:豆卜、秋葵、蜂巢豆腐、腸仔、仿平貝燒、菠蘿、栗米、車厘茄、翠玉瓜、芝士腸、龍蝦丸、茄子、黃金丸、台灣腸、黑椒牛丸、獅子狗等。另外再有一個雪櫃,放冷盤、沙律同烏冬,最開心係見到有棉花糖!我行開左去拎串燒時,店員放左一隻開左邊既龍蝦、蒜蓉醬同計時器比我地。好驚喜有海鮮送,後來見到原來四個人係會有海鮮拼盤送。隻龍蝦好厚肉,肉質彈牙,加少少蒜蓉醬點綴,美味至極。放串燒原來都好有學問,因為唔係每串都一樣大細,如果兩串都好大串放埋一齊就會卡住,轉唔到! 所以最好拎大小適宜既串燒,因為太重都係會好難轉。於是執好串燒位打算坐享其成之制,大鍋了!幾時熟?
入座之後,串燒係雪櫃自取。
隻龍蝦好厚肉,肉質彈牙,加少少蒜蓉醬點綴,美味至極。
於是執好串燒位打算坐享其成之制,大鍋了!
幾時熟?燒幾耐熟?你估呢串熟未?我同友人腦海漂浮全都是問號。
發現救星有枱角!
原來枱角有貓紙,建議唔同食品既燒烤時間,非常貼心,拯救左唔識燒既我地。
望住串燒轉下轉下真係好治癒。
燒到差唔多熟,就可以加入醬汁,有蜜糖燒肉汁、地獄韓燒醬同秘制沙嗲醬,不過醬汁味道都唔係太強烈。
所以重口味人士可以再添加其他調味粉,包括岩鹽、孜然粉、七味粉、味椒鹽、淮鹽同紅椒粉,簡直多選擇到以為自己係大廚。
不過,其實有部分串燒本身已經調好味,燒完直接食都好原汁原味。
燒到一半,見到人地張枱有個火鍋淥下淥下,即刻問下店員,原來除左燒烤之外,仲可以打邊爐,有清水同辣味既湯底選擇。正呀!即刻淥啲蔬菜黎食,自我感覺良好。
如果讚好 Facebook Page 再五星評論,就有一杯 Häagen-Dazs 雪糕送,作為餐後甜品,好滿足。
最後值得讚既係店員收盤既速度非常迅速,我地問佢地問題都好詳細解答。雖然燒烤限時120分鐘,不過夠鐘我地都冇再燒,但我地繼續坐係到都冇趕我地走,可以同朋友慢慢傾下計。