2015-05-18
同媽媽係西九龍行街,見到近期大熱嘅諾亞半熟蛋糕店梗係要停低睇睇,鋪頭唔大間,一眼睇晒2個雪櫃入面嘅蛋糕,細細地都有好幾種蛋糕。身為芝士控見到芝士蛋糕無理由唔揀佢呀!但係芝士配香蕉,令我好懷疑佢地出來的味道,於是問下店員邊隻味最多人買,佢話蜂蜜同香蕉芝士,好啦,既然咁多人買又係無芝士不歡,一於買個香蕉芝士試下。食完飯好心急試味,但店員千叮萬囑我食之前一定要攞出來解凍20分鐘先做到個種流心效果。20分鐘已過,真係好流心呀!點都假,味道最重要!最怕食到好假的香蕉味,感覺似吞緊一堆化學品落肚。但呢個香蕉味完全俾到驚喜我,食得出用真香蕉做的個種清甜味,淡淡香蕉味,比香蕉cupcake更重香蕉味,芝士的咸香味同香蕉原來係咁夾,忍唔住食多件,哈哈。蛋糕本身比較一般蛋糕濕潤,配合本身凍凍地,令口感又唔會痴住個口,普遍芝士蛋糕有的情況佢都解決到👍🏻,買個陣咁岩做promote送支烏龍茶,茶配甜品,從來都係無敵嘅!真係估唔到香蕉同芝士可以咁夾,食完仲有香蕉味係個口,呢個蛋糕好驚喜!屋企人都好鐘意,一下子已消滅完,哈哈! 下一次會再買香蕉味😆
20分鐘已過,真係好流心呀! 點都假,味道最重要!最怕食到好假的香蕉味,感覺似吞緊一堆化學品落肚。但呢個香蕉味完全俾到驚喜我,食得出用真香蕉做的個種清甜味,淡淡香蕉味,比香蕉cupcake更重香蕉味,芝士的咸香味同香蕉原來係咁夾,忍唔住食多件,哈哈。蛋糕本身比較一般蛋糕濕潤,配合本身凍凍地,令口感又唔會痴住個口,普遍芝士蛋糕有的情況佢都解決到👍🏻,買個陣咁岩做promote送支烏龍茶,茶配 甜品,從來都係無敵嘅! 真係估唔到香蕉同芝士可以咁夾,食完仲有香蕉味係個口,呢個蛋糕好驚喜!屋企人都好鐘意,一下子已消滅完,哈哈! 下一次會再買香蕉味😆