2017-07-31 150 瀏覽
今次去到將軍澳「新港城商場」行完街,就周圍搵下啲嘢食,見到有間韓國食炸雞嘅餐廳,入面仲有韓國MTV睇,搞到我係出面都比啲韓國歌曲吸引左,兩個人就入咗去試吓。入到去幾乎滿座了,好彩門口仲有兩個座位,我哋急不及待叫咗餐廳推介嘅炸雞「韓星八重奏」。等左一陣已經有得食了,炸雞非常吸引,真係冇改錯名,雞髀有八隻唔同嘅味道,我哋一人可以試四隻味道。我試咗「柚子」、「香脆芝粉」、「韓式香蒜」同埋「甜辣」味道嘅炸雞。我最鍾意就係「柚子炸雞」,雞髀炸到好香脆,上面鋪滿左好多柚子醬汁,咬落去雞髀爽口香脆,而且肉質鮮嫩,一啖已經有不同口感同味道,真係好想再encore。除咗呢隻味道,其他三隻都好正,但係緊記每次食完一隻味道嘅雞髀之後,要飲啖清水清下口入面的味道,咁就可以試真啲其他味道的雞髀。之後想叫返個湯麵濕下個喉嚨,我哋就叫咗一碗「海鮮湯麵」,呢碗熱辣辣嘅海鮮湯麵有少少辣,但係食落去幾滋味,而且麵質好爽口唔會太「林」,湯麵入面仲有好多唔同嘅海鮮配料,包括有魷魚、蝦同埋蜆等等,再加埋爽口嘅蘿蔔條,同埋咁惹味嘅芝麻辣湯底,咁樣match幾好食。飲品方面我哋叫咗凍「韓式抽子梳打」,夏日炎炎飲杯清涼嘅飲品落肚好舒

飲品方面我哋叫咗凍「韓式抽子梳打」,夏日炎炎飲杯清涼嘅飲品落肚好舒暢,而且味道好濃郁,呢杯梳打真係落足料啊。

我朋友就叫咗一杯有酒精嘅「韓式涼浸浸飲品之芒果味道」,呢杯飲品好大杯而且好特別,有支樽倒轉插入大杯入面,味道唔算太甜,好有新鮮嘅芒果味道,好韓式Feel啊。
除此之外,餐牌上仲有好多唔同系列嘅韓式飲品選擇,飲品多元化而且特別,一定要叫一杯來試吓!

最後叫咗個甜品係「柚子多士配雪糕球」,賣相好吸引,有三塊多士係底,旁邊仲有士多啤梨,上面有個雲呢拿雪糕球,全部野連埋一齊食落去好滿足,而且有我最鍾意嘅濃郁柚子味道,食完之後都覺得好飽啊。

食咗咁多嘢$400都唔使,簡直係超值,而且可以食到我最鍾意嘅韓式新鮮炸雞,值得一試嘅韓式炸雞餐廳。