2016-11-22
Frites係我比較鍾意嘅一間餐廳,餐廳有氣氛,而且食物款式多,之前食過希雲街嗰間好好食,今次去試下中環店,好在都係冇令我失望。 中環店的樓底依舊高,招牌俏像仍然喺度,木製餐桌,座位寬敞,有一個好大嘅酒吧,唔同嘅酒類同酒杯互相輝映,整間店都好靚。 酒類選擇很多,整個Menu都是英文,假如不知怎樣選擇,亦可詢問店員意見,我記得令我最回味的就是這𥚃的青口,所以今次必點。 每張枱上都有一盤醬料。 Classic Caesar Salade $100 沙律既份量其實都幾多,上面有大量芝士粉,令沙律清新又夾雜芝士香,而自己本身都幾like芝士,所以呢個沙律真係越食越開胃。 Steak Tartare $185 牛肉他他可以先將中間既生蛋篤穿再撈勻牛肉,厚厚嘅牛肉,再配上脆多士,牛肉味又香又濃,食既時候可以選擇將牛肉他他搽上麵包食又得,或者可以用菜包住牛肉他他食,生牛肉完全無聲未,而且非常滑及腍身,再配上香脆的多士,口感不錯。 Mariniere 1/2kg $235 青口有六款可以揀,之前食過佢mussel果隻味,所以今次試下呢隻。一樣咁多青口,起碼有20多
青口有六款可以揀,之前食過佢mussel果隻味,所以今次試下呢隻。一樣咁多青口,起碼有20多隻,呢個湯係白酒香草味,無mussel咁creamy。不過本身食海鮮都會襯下白酒,所以兩者都幾夾。食完青口又可以將個汁當湯飲。旁邊仲有麵包同埋薯條,薯條幾脆,麵包搽上牛油之後更好吃。
落單既時候都無諗過原來有五隻羊架咁多。羊羶味幾香,但食落羶味又唔算好強烈,火喉控制得幾好,羊肉食落又嫩又多肉,好少食到整體發揮都咁出色既羊架,雖然價錢略高,不過物有所值。
雲呢拿雪糕配espresso,咖啡同埋雪糕共冶一爐,佢並非一般既咖啡味雪糕,所以佢既咖啡味更實在。咖啡味唔會好苦但幾香,而雪糕既甜亦無受到影響,雪糕食完之後又可以飲埋剩底既咖啡,一次可以滿足兩個願望。
每次來到這裏,都可令我滿載而歸。