2017-09-30 676 瀏覽
#fridayla_cwb⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🇻🇳芽莊越式料理🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🇻🇳Nha Trang Vietnamese Restauran🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀越式料理我地一向都幾中意🤤因為料理中大多都會用左新鮮香草蔬菜😍而且調味豐富,魚露醬油幾乎喺必蘸!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀越南料理中,最常見既肉類系豬牛雞及各種海鮮呢D大部分都喺我們的最愛😝⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀今次就試左芽莊既幾樣菜,想知係點就睇下面既食評啦😝 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣唔講唔知,原來越南飲食因受中國文化影響,喺東南亞中,傳統上唯一用筷子作為食具既菜系,唔怪之得連口味都甘受香港人歡迎😳 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣言歸正傳,芽莊整體裝潢明亮而舒適,完全沒有老餅的感覺,而佢既菜式傳統得黎又會搞搞新意思,大致上都做到佢既宗旨:喺清新既飲食環境中,將傳統越式烹調的精粹展現出黎😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣拉椰葉
#fridayla_cwb
🇻🇳芽莊越式料理
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
越式料理我地一向都幾中意🤤
因為料理中大多都會用左新鮮香草蔬菜😍
而且調味豐富,魚露醬油幾乎喺必蘸!
越南料理中,
最常見既肉類系豬牛雞及各種海鮮
呢D大部分都喺我們的最愛😝
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
今次就試左芽莊既幾樣菜,
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣拉椰葉燒牛肉💲98
💭首先將包裹住的椰葉逐層剝開🤤🤤
💭其時已經聞到陣陣椰香😍😍
💭然後見到牛肉的廬山真面目,食落發現原來用左紅蔥頭同白芝麻,混合於層層的肥牛之中😳一咬落去,油脂同肉汁併發而出,十分juicy🤤唧多幾滴青檸汁,更能吊出牛肉的鮮味,正😎
2⃣順化蔗蝦💲82
💭用鮮蝦肉打成既蝦滑包裹住蔗條😳😳
💭首先落鍋炸得剛剛好,蝦肉沒有過熟,依然彈牙又爽口🤤🤤再者食完之後,重可以吮支蔗條,超甜,而且可以去膩,呢道菜實在可謂有雙重驚喜🤤

3️⃣西貢咖哩蟹肉💲198
💭個咖哩本身較鹹,而且椰奶份量唔多😳
💭中意甜咖哩既你及J先生就未必會甘中意😅💭蟹肉新鮮,但分量唔算多,未必甘抵食🤣
💭然而咖哩送飯一流是常識吧🤤🤤 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
4️⃣越式牛油蜜糖炒龍蝦球(一隻)💲268
💭開頭見到外觀有點兒失望,以為同一般中餐無異,點知食落超香牛油蜜糖味之餘,又唔會蓋過龍蝦本身的鮮味,龍蝦肉亦頗為彈牙😍
💭而估不到龍蝦殼咬落竟然有d似薯片質感,雖然唔可以真的完全食落肚,但風味極佳🤤美中不足是洋蔥及大蔥等配菜太生,唔可以一掃而空😳😳
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔘有電話留檯服務,下次同fd食記得用😍
⠀⠀⠀⠀⠀
◤芽莊越式料理 ◥ ⠀ ⠀