2015-10-23 2614 瀏覽
行到累,想搵地方坐下,朋友突然記得附近有間比雜誌訪問過GE CAFE,就帶左我去.話說食間野一睇門面就知係高級野,我從來都吾捨得食咁貴GE CAKE...朋友幫我點左衣間cafe最出名嗰兩樣,即系朱古力同栗子撻Mont-Blanc。其實成本餐牌都系英文已經吾想睇,既然系最出名,點黎試下都無防。衣到嘅裝潢好靚靚好高級!女服務員仲系著英式女僕裝tim嫁!雖然佢地都吾後生,所以咪「英式」囉哈哈。(如果是萌妹子早就日式了~我地個日天氣吾算太熱,已經系有冷氣嘅商場行左成日就想坐出面呼吸下新鮮空氣,仲有靚靚海境睇tim!點朱古力個時選熱定凍,因為坐出面已經熱,就點左凍,朋友好奇熱會吾會classic啲,不過服務員就話:「熱飲的話⋯⋯其實個朱古力系好濃,好似朱古力漿咁嫁。」我聽到之後就話:「凍呀吾該。」其實我吾記得左自己系戒緊朱古力...不過凍飲應該即使好調身都易入口嘅我估。然後到叫cake 個時,我地點個栗子,服務生就話:「衣款佢會好甜嫁,你地o吾ok嫁。」我個時都有思考過自己好吾好甜,我淨系知我吾鐘意食馬卡龍因為太甜。不過我地都系冇理會服務生嘅忠告⋯⋯照點。朋友點左杯咖啡。嘢飲上先。第一啖朱古力
朋友幫我點左衣間cafe最出名嗰兩樣,
即系朱古力同栗子撻Mont-Blanc。
其實成本餐牌都系英文已經吾想睇,
既然系最出名,點黎試下都無防。
衣到嘅裝潢好靚靚好高級!
服務員仲系著英式女僕裝tim嫁!
雖然佢地都吾後生,所以咪「英式」囉哈哈。
(如果是萌妹子早就日式了~
我聽到之後就話:「凍呀吾該。」
其實我吾記得左自己系戒緊朱古力...
不過凍飲應該即使好調身都易入口嘅我估。
然後到叫cake 個時,我地點個栗子,
服務生就話:「衣款佢會好甜嫁,你地o吾ok嫁。」
我個時都有思考過自己好吾好甜,
我淨系知我吾鐘意食馬卡龍因為太甜。
不過我地都系冇理會服務生嘅忠告⋯⋯照點。
朋友點左杯咖啡。
嘢飲上先。
第一啖朱古力就知杯嘢好貴,飲得出嘅貴。
補充一點,我見到餐牌全部都系英文之後就冇再睇,所以我系吾知價錢的。
其實用英文讀左十年書吾等於會想睇或識睇英文餐牌。
點解我話貴?因為佢真系好濃!
朱古力(可可)衣種食物其實系奢侈品,平時飲包裝朱古力,Starbucks 朱古力,茶餐廳朱古力,比起衣杯朱古力,或者稱得上系朱古力醬,佢地真系好稀,因為朱古力貴,賣得咁平其實就吾會比好多份量你,而系溝稀比你。
衣杯濃得黎吾會好苦,都吾會死甜,無論你鐘意苦朱古力定甜朱古力,其實隻味都會岩你,因為佢系取左中傭之道之餘,仲帶有雙方嘅特色,有古朱古力嘅香味,又有甜朱古力易入口嘅感覺。
同埋佢系凍飲,所以其實都易入口,即使好濃。
但系睇杯嘢好似好細杯咁,因為佢好調,所以都非常com飲,細細啖咁飲,可以飲好耐。
佢附送左杯迷你cream,好味!放系朱古力到食正
然後蛋糕就上枱了。
其實系等待嘅過程中我都好擔心佢會吾會真系好甜。
我其實吾好甜,好酸。
所以我會鐘意水果味嘅蛋糕多啲。
不過其實我都好鐘意栗子,so far我都未食過好甜嘅栗子蛋糕(平時食開美心,東海堂),所以都應該ok掛心諗。
我叉左一細忽,放近鼻嗅一下,沒有栗子香,所以栗子成份應該不會非常多了嗎?
我吃了一口。
嗯,甜的。
但也沒想像中可怕,雖然我當時都估到應該系愈食愈甜個種。
口感系滑的,但其實硬身,平時食的栗子蛋糕啲栗子榕都好軟,同埋有栗子香,衣個吾系,佢嘅糖份都應該真系多。
食到中間系啲白色嘅cream,又冇香草味,食落似吉士cream,反而冇栗子榕咁甜。
底部系啲脆脆,類似蛋白餅,都吾夠出面嘅栗子榕咁甜。
入面系凍凍的,密度又比外面嘅栗子榕低,所以幾得意。
於是我就系咁食入面啲cream同脆脆,無視左個好甜好甜嘅栗子榕。
食到咁上下諗住飲番啖有苦香嘅朱古力,但中和失敗。
我得出嘅結論系,衣兩樣Classic 嘢系吾可以同時食。
因為如果我杯嘢飲系酸的清新的,其實我會邊食甜蛋糕邊用酸味嘢飲中和,享受兩邊嘅特色。如果我個cake系淡味,濃嘅凍朱古力就吾大問題。
但好可惜我叫嘅兩樣系相冲,濃同甜。
朋友話正宗西方人嘅甜品口味真系咁甜咁濃,所以佢地身型通常都⋯⋯
打打下食評真系好想番去再食過再飲過,分開兩次食,我想證明佢地本身其實冇問題,我食吾哂只系因為一次過點佢地太heavy,如果分開食,兩樣都好味!
其實我會推介杯朱古力,如果你真系朱古力迷,你會覺得佢賣88蚊其實ok。
講到環境,我發現系會愈坐愈熱。
個日有少少風所以整體都可以,本身我怕凍吾怕熱,所以ok。
不過有樣弊處系,外面是有人食煙的。
就坐正我地對面個枱就系食煙,由於我地已經食到一半冇理由換枱,但啲風系將佢地啲煙吹向我地。
我吾食煙所以會有點反感,下次都系坐入面好啲。
同埋坐外面會好難叫服務生,拎杯水都舉左半日手。
今餐吾系我比錢,但衣個價錢我系吾會捨得自己走黎食。
但有靚靚環境,人少少,都值得坐低傾計嘅。
十年一次囉。
2015-10-17
$125.5 (下午茶)