2014-12-23 8407 瀏覽
Manager 請食lunch, 原本想 book 7/F, 但 full 晒, 於是 book 咗呢間  Bondi, 因為之前食過都OK嘅.一入到去已經覺得非常嘈, 好似去咗大排檔.  我Booked 咗1:00pm五位, 去到仲要等一陣, 因為有人正在埋單, 但見有張六人檯, 問侍應可唔可以坐果張, 佢話有人Booked 咗, 安排我地坐四人檯加一個主席位.我地有三個人都 order 咗Risotto+煎盲鰽魚, 落完order 後, 發現+$20可以加是日甜品, 問男侍應係咩甜品, 佢話係cake, 如果要 dessert menu 上的甜品, 就係原價, 講完果個男侍應就走開咗. 想知係邊隻 cake, 再問另一個女侍應, 但佢似乎唔係好知, 要問男侍應, 係邊隻cake, 於是都係由男侍應解答. Order 晒之後, 侍應放低咗五個麵包, 三舊牛油同三把牛油刀, 於是問佢攞多兩舊牛油同兩把牛油刀, 男侍應給多咗兩舊牛油, 但牛油刀要我地五個人 share 三把牛油刀. 之後上咗個是日餐湯-南瓜湯, 味道OK, 但比較稀同少許咸. 等主菜時候留意到佢地係一次去幾碟同樣嘅主菜,
cake, 於是都係由男侍應解答.
Order 晒之後, 侍應放低咗五個麵包, 三舊牛油同三把牛油刀, 於是問佢攞多兩舊牛油同兩把牛油刀, 男侍應給多咗兩舊牛油, 但牛油刀要我地五個人 share 三把牛油刀. 之後上咗個是日餐湯-南瓜湯, 味道OK, 但比較稀同少許咸. 等主菜時候留意到佢地係一次去幾碟同樣嘅主菜, 即係佢地一次過做一樣主菜, 如果同檯每個人叫不同的主菜, 唔知要等幾耐.
先上的係同事的沙律主茶, 因為唔需要煮, 所以最快上菜, 同事話唔太似沙律, 因為係豆蓉嚟嘅.
之後上嘅係豬頸肉炒意粉, 但個樣比較似中式.
最後終於到我地嘅Risotto+煎盲鰽魚, 盲鰽煎得幾香, 表面有 D Crispy, 但個 Risotto 就好生, 而 Risotto 加咗D 豆, 食唔出係豆定係米, 要不停嚼. 雖知 Risotto 唔會太稔, 但亦唔應該生成咁.
唔知係咪臨近聖誕, 太多Booking, 隔離舖又包場, 所以人手唔夠, 令食物水準下降. 以今日嘅水準, 係一定唔會再嚟.
最後上嘅餐飲係最好的, 可以選擇 cappacino、espresso...等等. 但奇在見到水吧有檸檬, 但無熱檸檬供應.
南瓜湯
Risotto+煎盲鰽魚