2024-07-22
一間位於銅鑼灣嘅燒肉餐廳Yakiniku Kakura, 聽講喺呢度可以食到啲好好味又高質嘅牛肉,今晚一於嚟呢度試吓!首先我哋叫咗鹿兒島和牛他他來做前菜,生嘅牛肉真係特別鮮甜!呢個真係必試,再加上蛋黃同埋香蔥,令到佢嘅香味更加提升。另外佢仲有少少洋蔥增加咗佢嘅爽脆度,呢個他他真係好開胃。然後就到重頭戲!首先係鹽味上牛舌,呢個牛舌比一般嘅牛舌更加厚身,佢嘅口感更加爽脆彈滑。然後呢間餐廳必食嘅係大判燒黑毛和牛西冷!見到佢嘅油脂分布好平均,會有職員幫手燒,真係燒得好靚!佢哋首先會問吓想食生啲定係熟啲,佢哋會按着客人嘅需要作出調整。大判燒真係睇得又食得,可以睇住職員嘅表演,然後又有味蕾嘅享受!燒完嘅牛肉會配月見汁,本身已經好重牛味,再加上蛋香令到成個味道更加提升。另外黑毛和牛裏腹牛柳都好好食㗎 !佢嘅份量好多有成120 gram,首先要燒到表面好焦脆,然後再將佢切開再煎,佢嘅肉味好重,但係同時保持口感嫩。最後一定要叫嘅係黑毛和牛腹前小排!佢嘅油脂分布得好平均,全牛肉都係粉紅色,只需加上鹽同埋黑椒就可以食得出佢本身嘅味道,燒完之後一放入口,佢嘅油脂溢晒出嚟每!每次燒完嘅牛肉都會放上佐賀紫菜飯一齊
每次燒完嘅牛肉都會放上佐賀紫菜飯一齊食,紫菜飯入面都有包埋雞蛋,牛同埋蛋黃嘅配搭真係好好match啊。而家仲做緊Suntory啤酒買一送一,唔好錯過!