2023-01-05 282 瀏覽
好多人問我邊間中菜又好睇又好食,今日試咗這間位於金鐘的中菜廳,裝修別字,菜式新穎又好味,介紹吓。介紹我最鍾意嗰幾款菜式🥰🥰🥰八仙過海拼盤好足料, 又IG-able. 有乾冰出煙效果。避風塘素魷魚、鹽水雞絲、芝麻核桃、醉豬肚配蘿蔔絲、黑毛豬叉燒、椒鹽豆腐、鮑魚片、海蜇。紅棗螺頭燉雞湯金沙大蝦碌酥炸虎蝦,虎蝦頭又有蝦膏,滋味無窮!外層有咸蛋黃醬,夠晒惹味,亦都好邪惡。不過一年一次就由佢啦。清蒸老虎斑老虎斑夠晒大條。肉質嫩滑,蒸魚時間掌握得很好。加埋蔥同埋蒸魚豉油,好配搭!瑤柱扒豆苗瑤柱入唔吝嗇,豆苗中和返其他邪惡嘅嘢食,消膩不錯。懷舊芝麻糖脆皮雞必食必食!個樣已經贏咗,師傅好有心思砌咗個鳳凰朝陽嘅形態。脆皮雞外層都好有心思,以經炒過嘅芝麻鋪滿雞皮,好有新意。鮑汁一品砂鍋飯超值得推介,師傅專登整到少少濕。加咗濃濃鮑汁,包住每粒飯。陳皮紅豆沙湯圓最後當然要以甜品作結。有淡淡的陳皮香。甜度適中。
介紹我最鍾意嗰幾款菜式🥰🥰🥰

八仙過海拼盤

紅棗螺頭燉雞湯

金沙大蝦碌

清蒸老虎斑

瑤柱扒豆苗
瑤柱入唔吝嗇,豆苗中和返其他邪惡嘅嘢食,消膩不錯。

懷舊芝麻糖脆皮雞

鮑汁一品砂鍋飯
超值得推介,師傅專登整到少少濕。加咗濃濃鮑汁,包住每粒飯。

陳皮紅豆沙湯圓
最後當然要以甜品作結。有淡淡的陳皮香。甜度適中。