2021-09-30 1395 瀏覽
以前去過Arcane,感覺好好,特登嚟試吓呢間,朋友係食素,所以呢度係一個好好嘅選擇,平日中環食晏時間特別忙,早咗幾分鐘到,張枱未準備好,等咗一陣準時入座。呢度嘅環境其實就麻麻,幾迫下,喺行人通道旁,冇乜氣氛可言,坐吧枱對住個廚房可能會好啲,不過期望嘅係佢呢度嘅食物。餐牌選擇唔係話好多,不過對lacto vegetarian就比例上好多選擇。放棄咗set lunch,揀咗a la carte。服務都唔錯,侍應都會不時巡吓,落單等咗一陣頭盤就嚟到,好有賣相,相機食先,味道亦都好好,唔同嘅食材味道好夾,份量亦都剛好,唔會話一啖食完,食材感覺上幾新鮮,唔似普通罐頭雪藏貨。食完頭盤再換刀叉食主菜,主菜同樣有板有眼,賣相吸引,刺激到唔同嘅味蕾,又有唔同嘅texture,唯一麻婆豆腐紅椒太多,豆腐反而就好少,最後嗌咗一個甜品四個人分享,食完唔會話好飽,但係CP值算係合理,食得幾滿足,值得再嚟。
2021-09-30