2017-03-23
之前係尖東經過見到依間鋪面黑媽媽嘅餐廳感覺好神秘同好高級, 已經好想試吓, 今日收工就約咗個係尖東返工嘅朋友試吓。首先環境真係好闊落, 而且睇得出好有心機裝修, 餐枱之間嘅空間都好夠, 可以提供一個靜靜嘅環境我哋詳談。- 赤身沙律 $168賣相好精美, 菜夠新鮮, 上面吞拿魚刺身份量都非常多, 而且邊邊嘅黑椒令到吞拿魚刺身嘅口感同味道都更有層次, 而且能夠去除一點魚生嘅腥味另外, 有加上果仁同腰果, 令到成個沙律嘅口感更豐富。- 明太子醬配天婦羅蠔 $176依個淨係賣相已經好吸睛, 同埋竟然有海膽係面, 海膽非常鮮甜同新鮮。天婦羅蠔就炸得非常香脆, size無想像中大, 但係炸得外脆內軟, 蠔都非常新鮮, 雖然炸過但都保留到蠔嘅鮮味同水份, 配埋明太子醬為天婦羅蠔增加咗唔少濕潤感, 非常好味。- 押壽司卷物 拼盆 $148依個壽司拼盆嘅賣相絕對能令人食慾大增應該係由左邊比較啖味嘅開始食。首先食紅菜頭汁牛油果蟹肉卷, 蟹肉嘅份量都唔少, 而且牛油果真係發揮到好大嘅作用, 一放口就感覺到壽司係口入面溶化, 牛油果嘅香配上蟹肉嘅鮮甜真係好夾芒果醬三文魚押壽司無咁特別, 因為芒果醬味唔出,
芒果醬三文魚押壽司無咁特別, 因為芒果醬味唔出, 不過燒過嘅三文魚發出嘅三文魚油香再加上燒溶嘅芝士又係好夾。
赤蝦押壽司就不過不失, 如果多一啲蝦肉會更好。
最重味嘅黑松露劍魚腩押壽司我就最後食, 黑松露味好香濃, 不過劍魚腩一般較腥, 本人就不太喜歡腥味所以唔係好合我心意, 幸好黑松露能蓋一點腥味, 唔怕腥嘅友人就特別鐘意依款, 而我就最鐘意紅菜頭汁牛油果蟹肉卷
依款味噌湯比我之前飲過嘅都要香, 而且加咗蛋落去煮, 一放係枱個香味已經湧過黎, 而且味道較得好好, 唔會太咸。
蟹醬無想像中咁出色, 看似好多料, 但係黑松露同蟹味嘅味道都出唔到, 而且口感太糊, 食完有少少唔知自己食咗啲咩嘅感覺, 而脆米餅就唔夠脆, 對依款菜就比較失望。
依樣係我今餐最滿意嘅菜式, 首先海膽雖然無啱啱個天婦羅蠔嘅咁鮮甜, 不過份量都唔少。醬汁真係好好味, 酸酸甜甜的, 而且有好多魚子同番茄仔,魚子能大大增加口感而番茄仔而夠清新, 令成個醬汁無咁膩而且豐富到味道。 而最令我驚喜嘅係個意粉,應該係餐廳自家製的吧? 口感非常特別, 係我覺得最好嘅軟硬程度, 而且好索味, 極力推介依個意粉