2019-05-05 889 瀏覽
是日放假,又係為食肥熊與馬騮仔出動嘅時候喇,本來諗住千辛萬苦,搭車又搭船 之後,終於可以食到為食肥熊最想食嘅水記 ,點知去到門口見到。。。是日休息四個大字! 個人當場失落曬。。。好彩馬騮仔提議不如去食越南粉啦, 就係咁,就行咗幾條樓梯去到BEP。呢間餐廳,經過2次但都冇食過,今次錯有錯著終於有機會試。去到正直係中午時分,非常多人! 等咗一 陣終於入到去坐低 ,雖然多人,但環境非常唔錯,冷氣充足,一坐低就有杯大大嘅薄荷葉水等住妳, 我地睇完餐牌就叫咗兩個2 course set lunch 。 我要咗個脆皮雲吞蝦,生牛肉河粉, 椰子水。 馬騮仔就要脆腩肉沙律,生牛肉河粉, 越南咖啡。雖然係lunch time好多人但上菜速度都非常之快 。 唔使一陣 我哋嘅appetizer 就出現咗喇。 我嗰脆皮雲吞蝦, 好靚 炸到金黃色, 應該係個炸爐 啱啱換咗油。 咬咗一啖亦都有好多蝦好好味。 如果佢唔止兩粒就好啦,好食到我停唔到口。 至於馬騮仔貨脆腩肉沙律,佢都好滿意,D腩肉 一啲都唔油 ,仲好有咬口,啲沙律都好新鮮。 當我哋食完appetizer,主角就出現喇, 期待已久嘅生牛肉河粉 ,好大碗,

雖然係lunch time好多人但上菜速度都非常之快 。 唔使一陣 我哋嘅appetizer 就出現咗喇。 我嗰脆皮雲吞蝦, 好靚 炸到金黃色, 應該係個炸爐 啱啱換咗油。 咬咗一啖亦都有好多蝦好好味。 如果佢唔止兩粒就好啦,好食到我停唔到口。 至於馬騮仔貨脆腩肉沙律,佢都好滿意,D腩肉 一啲都唔油 ,仲好有咬口,啲沙律都好新鮮。 當我哋食完appetizer,主角就出現喇, 期待已久嘅生牛肉河粉 ,好大碗,用料仲好新鮮, 喺香港食過幾間都冇呢間咁好食。

先講好啲牛肉 ,全部都係鮮紅色好靚,個湯又夠濃又夠熱,睇到啲牛肉慢慢熟,佢個河粉亦都好彈牙, 唔會淋曬, 同埋佢嘅配菜一啲都唔慳!有好多芽菜,薄荷葉, 洋蔥, 啲檸檬都係新鮮靚仔! 最值得一讚嘅佢嘅紅辣椒, 超級夠辣! 整體評分有成九分, 唯一個一分就係扣咗喺 杯椰子水,純粹個人口味 , JAX椰子水 ,我飲落去覺得怪怪的 ,但唔馬騮仔嘅越南咖啡就一百分 ,又夠香有夠濃。 食完埋單整體都係二百幾蚊。 正!
2019-04-14
5 分鐘 (堂食)