2017-09-03 1491 瀏覽
晚飯去左MOKO同幾個朋友食飯,已經好多年冇食過越南菜,今次試下呢間芽莊,香港都好多分店,結果不負眾望,好味。人多就可以叫多幾個餸,春卷大家都話好好味,入味又脆,我自己就最鍾意個炒飯,不過其他人就覺得比較乾身,呢個炒飯好香,炒到乾身,粒粒分明,至於蝦竹蔗,我第一次食,用蝦肉包著個竹蔗,一咬落竹蔗度就好多竹蔗汁,好甜,蝦肉都好好味。至於薄餅,第一次見,薄過一般薄餅好多,不過比較難切,包著的肉有機會散曬,越南風格可能係咁。越式撈檬都好味,而且煮得幾乾淨,我又食得放心,不過朋友話牛肉河的牛肉唔係太新鮮,粉同湯底就還可以,我覺得肉餅都好好味。其實一班FD開心去食野,難食極都有個譜,加上要求唔高,今餐已經超乎水準,除返開每人大約$180左右,可以接受。侍應都幾好人,我地坐左陣都冇趕我地走,又有櫃仔放袋,仲可以免費拎杯冰水(有冰),我覺得服務水平都唔錯,下次可以再去多次。

越南炒飯
牛肉河
蝦竹蔗
撈檬
薄餅
春卷
題外話/補充資料: 早少少排隊會好D
2017-08-29
10 分鐘 (堂食)
越南炒飯
蝦竹蔗