餐廳: 諸勝堂
資訊:

細個放學食_島 又中意食茶記 常餐日日做晏係好基本 隔唔時食下忌廉湯意係享受 但自從_島愈執愈多 環境又做得愈嚟愈差 慢慢就冇咩慾望再食湯意 慢慢就冇再覺得隔唔中可以食下湯意係幾咁幸福 星期六接個朋友收工 平時放晏多人到癲嘅上環中心區 可能仲早 人都冇幾個 餐廳都得啲地道餐廳開門做生意 但話晒週末 都唔想茶記碟頭 經過諸勝堂 見到係輕食茶餐 仲有賣相好靚 好耐都冇食過嘅忌廉湯意 環境又好 成個感覺好溫暖 諗左唔洗兩秒就入左去了 一坐底 見到餐牌有中文有日文 已經覺得有種別樣嘅lifestyle 嗌左個菠菜蟹柳腸忌廉湯意粉配多士炒蛋 熱咖啡 朋友叫左個火腿絲通粉同樣多士炒蛋 熱奶茶上菜速度好快 唔洗10分鐘~咖啡一上枱就聞到好香 通常食呢啲餐廳 都覺得佢食環境 野食應該不過不失就很好了 但真係出乎意料嘅香 飲落唔苦 有咖啡應有嘅香味 係我中意嘅咖啡❤️☕️有杯好嘅咖啡 更我更期待個湯意 希望佢唔會煮得太硬 個湯唔會唔夠濃 啲餸唔會唔夠食 而到湯意上枱 以上問題都冇出現 仲煮得好好 意粉掛湯彈牙 湯底香濃真係聞到陣陣香濃忌廉味 一飲個湯底都知唔係1比99嘅溝水湯底 冇諗過菠菜蟹柳腸係咁夾濃湯意

有杯好嘅咖啡 更我更期待個湯意 希望佢唔會煮得太硬 個湯唔會唔夠濃 啲餸唔會唔夠食 而到湯意上枱 以上問題都冇出現 仲煮得好好 意粉掛湯彈牙 湯底香濃真係聞到陣陣香濃忌廉味 一飲個湯底都知唔係1比99嘅溝水湯底 冇諗過菠菜蟹柳腸係咁夾濃湯意粉 啲餸清清地但又吸晒湯嘅精華 好好味🍲真係食完會想再食 食完又想再添嘅忌廉湯意💟

香港地做得好又唔貴嘅餐廳真係好少 諸勝堂就做得好好 性價比高 環境又舒適 比左個好愜意嘅星期六早晨我🌞

再有機會經過呢頭 都會再嚟 嘆個地地道道嘅忌廉湯意早餐 聞住都滿足💖
熱咖啡
忌廉湯菠菜蟹肉腸意粉
火腿絲通粉
牛油多士炒蛋
2021-03-27
$50 (早餐)
  • 忌廉湯菠菜蟹柳腸意粉