2016-02-28
好少食西餐既我只會惗起ruby tuesday, dan ryan等等,今次朋友帶我黎銅鑼灣搵食,黎到呢間係紐約戲院隔離既L Square 5樓,估唔到都係一個好選擇係L Square門口已經有塊好大既牌上去5樓,入到去舖頭唔太大,有3張8人大長枱,有好幾張4人枱,其中4張係高枱,上面有個古老黃燈,輕音樂,立時覺得離開左煩囂既銅鑼灣。不過可能舖頭唔大,人講野既聲加起黎都有少少嘈Menu有 set dinner, 價錢相比起ruby tuesday果啲好得多,而且有埋entree同dessert, 唔使遂樣計咁貴除此之外,有其他單叫既main。最特別係佢個drink menu, 設計特別,而且好多選擇我點左個set dinnerentree 三文魚他他配香草乳酪汁main 炭燒美國安格斯肉眼薯泥雜菌dessert 意式奶凍配濃朱古力湯三文魚他他配香草乳酪汁香草乳酪汁好清甜,配三味魚感覺juicy, 而且有麵包碎夾雜中間唔會好多肉既感覺,加埋沙律菜係面。呢份前菜唔錯,令人胃口大增炭燒美國安格斯肉眼薯泥雜菌上枱時塊牛扒令人眼前一亮,好大塊亦好juicy, 因為係grill既原因,見到有燒既坑
我點左個set dinner
entree 三文魚他他配香草乳酪汁
main 炭燒美國安格斯肉眼薯泥雜菌
dessert 意式奶凍配濃朱古力湯
三文魚他他配香草乳酪汁 香草乳酪汁好清甜,配三味魚感覺juicy, 而且有麵包碎夾雜中間唔會好多肉既感覺,加埋沙律菜係面。呢份前菜唔錯,令人胃口大增
炭燒美國安格斯肉眼薯泥雜菌 上枱時塊牛扒令人眼前一亮,好大塊亦好juicy, 因為係grill既原因,見到有燒既坑紋。5成熟,切開既時候有少少紅,肉質好淋,但冇血流出黎,心惗應該會好韌。但一咬落去,肉質淋,而且牛肉味濃,好juicy,比其他扒房既牛扒更出色。愈來愈少地方整既牛扒有呢個質素,讚。牛既脂肪比較多,但咬落唔太肥膩,亦都好軟,不過唔敢食太多 配菜係薯泥,攪到好溶,似雪糕多啲。好香,應該用左好多既牛油,食完要跑返10k先得
意式奶凍配濃朱古力湯
我地7點鐘到,食到8點零鐘已經坐滿哂,但冇催我地走,非常好
總括黎講,地點就腳,環境好,食物唔錯,以每人大概400價錢食晚餐,算係傾計食飯既一個好選擇,推介