2018-10-31
今日同事帶我食好野,去左銅鑼灣出名多好野食既澳門逸園中心,而我地今晚試既係日式居酒屋。我們大概6點半左右便到達餐廳,侍應安排了4人枱給我們二人。餐廳燈光柔和,感覺很舒服,餐廳除了有4人枱,還有bar枱及房間。餐牌實在太多選擇了,經過一輪揀選後,最後點了幾款串燒及一個飯。這裡還做緊指定啤酒及清酒買一送一,可惜今天晚上未能夠享用此優惠。點菜前侍應為我們準備了前菜,有紅蘿蔔、青瓜及椰菜,配上枱上已有的味噌一起吃,帶出左幾款蔬菜的清甜。米茄子田樂,茄子切開了一半,上面塗滿了味噌醬,呢個食法我都係第一次食,食落去有味噌醬既咸味,但又食到茄子既清甜,感覺很特別,很新鮮!炸味噌雞肉釀蕃茄,第一次食炸蕃茄既我,又係覺得很特別!蕃茄外面有一層炸粉,而中間蕃茄鮮甜多汁,再配埋內裡既雞肉碎,感覺很清新,口感很豐富,而且絕對唔會覺得佢好油膩!串燒叫左幾款,包括鹽燒雞翼、荔枝豬肉卷、煙肉蠔卷同埋雞骨豬肉腸。鹽燒雞翼我地好味到encore,雞翼外面燒到脆卜卜,咬落去雞翼好juicy好有雞味!荔枝豬肉卷睇落好似好油咁,但係食落荔枝非常清甜多汁,配埋豬肉食,竟然感覺好清熱唔油膩!煙肉蠔卷呢個配搭好新穎,食落有煙肉既咸
我們大概6點半左右便到達餐廳,侍應安排了4人枱給我們二人。餐廳燈光柔和,感覺很舒服,餐廳除了有4人枱,還有bar枱及房間。 餐牌實在太多選擇了,經過一輪揀選後,最後點了幾款串燒及一個飯。這裡還做緊指定啤酒及清酒買一送一,可惜今天晚上未能夠享用此優惠。
串燒叫左幾款,包括鹽燒雞翼、荔枝豬肉卷、煙肉蠔卷同埋雞骨豬肉腸。鹽燒雞翼我地好味到encore,雞翼外面燒到脆卜卜,咬落去雞翼好juicy好有雞味!荔枝豬肉卷睇落好似好油咁,但係食落荔枝非常清甜多汁,配埋豬肉食,竟然感覺好清熱唔油膩!煙肉蠔卷呢個配搭好新穎,食落有煙肉既咸味,但係又有蠔既鮮甜,口感好特別!至於雞骨豬肉腸,小時候已經好中意食,而這裡是燒過的,所以外面脆卜卜,咬落去會爆汁!
美國安格斯牛柳,叫了5成熟,咬落內裡鬆軟多汁,外層又感覺有少少燒到脆脆的!
總括黎講,呢間餐廳感覺高級,燈光柔和,侍應很有禮貌。食物方面串燒及燒物很出色,值得再次光顧!