2014-12-24 701 瀏覽
連續返左幾個禮拜工之後,終於放返個星期六啦! 最近都係不停咁食野﹐完全無做運動,我Best friend就逼迫我入嚟佢住嘅馬鞍山跑海濱長廊。老實講,我大圍都有城門河,我自己都唔明點解要入嚟跑。所以為左鼓勵自己咁山長水遠入到嚟,我話要食個good breakfast 先跑 !我best friend話搵定位等我,於是我人一到馬鞍山新港城中心,就飛奔過去香港地,因為我又遲到~ 誰知見到門外啲人多到…. 食個早餐啫! 咁多人排隊,我以為係乜野咁馳名啊! 好彩我唔使係度等啫!我有理由相信,呢度可能係全馬鞍山唯一有得食早餐嘅地方,其實食物種類已經完全滿足到普羅大眾,普通至白粥炒麵,西式到全日早餐(all day breakfast)都有,真係香港地啊!穿過人群之後,先發現其實呢間舖都幾大間,分左3個區域,感覺好乾淨整齊,唔係普通茶記咁。我叫左個我平日都食嘅早餐,老實講我呢個人係有啲悶,食早餐來來去去都係食嗰款,所以又係叫左火腿粟米通粉、多士腿蛋呢啲普通野,不過我食咁多間早餐,真係食唔少跌watt嘅早餐,近至翠華都可以貴到好難食,呢個早餐嘅價錢,算係翠華價。不過呢度香港地嘅品控做得唔錯,所以睇個樣
不過呢度香港地嘅品控做得唔錯,所以睇個樣都叫有啲信心。
通粉湯底用上雞湯,早餐嚟講我唔係好鍾意食得好濃,我覺得最緊要清淡少少。呢個通粉嘅麵質唔會過淋,通粉相當爽口彈牙,而且加左啲粟米令到整個通粉都變得香甜,火腿亦無淥得過熟而皺皮,個認為呢個通粉算係幾好食。
另外,值得一提嘅係呢度嘅滑蛋,多數茶記或者大型連鎖快餐店都係炒到已經唔會有半流心蛋漿出現,仲係熱嘅已經叫唔錯,呢度竟然仲保持到蛋嘅表面咁有光澤,切開後蛋漿微微流出,呢度唔係澳牛,我唔會要求咁高,但都做到呢個滑蛋效果,算係唔錯。
總結:除左食物質素保持到上佳水準外,其實呢度嘅服務態度都好好,相較於翠華啲伙記,呢度真係唔該前唔該後,唔會俾人呼呼喝喝,而家係香港食個早餐講服務態度? 真係天荒夜談。 呢度環境除左有少少懷舊之後,店內亦非常光猛,我鍾意呢度個收銀處,好似70年代啲掌櫃咁,好得意。 下次有機會,真係想試下呢度嘅午餐同晚餐啊!
2014-12-21
10 分鐘 (堂食)
$34 (早餐)