2024-09-25
今晚帶媽咪試吓西班牙菜,嚟到銅鑼灣呢間Casamigos,位置好方便地鐵站C出口對面就係啦。佢哋有室內同室外嘅座位,見到室外嘅燈飾佈置得咁靚,好有氣氛而且有冷氣,所以我哋選擇坐出邊。坐低之後服務員俾咗兩個iPad我哋睇Menu,亦都好細心咁問我哋有乜嘢唔食,仲有提議啲岩老人家食嘅菜式。之後又好耐心介紹mocktail 同cocktail,值得一讚👍 menu好多選擇,除咗有西班牙最出名嘅海鮮之外,亦都有烤乳豬,羊架,豬鞍架,西班牙火腿同埋牛肉他他。因為媽媽喜愛海鮮,最後叫咗幾款海鮮包括三個前菜兩個主菜,非常有驚喜!媽媽唔飲酒精所以叫咗個mocktail 比佢 Pomelo Punch ($108),有grapefruit 同yuzu既果味,帶有輕輕既mint,好開胃。而我就order咗個cocktail Casa Yuza Paloma ($158),用casamigos tequila base, mixed with grapefruit, honey yuzu and soda, 好正!第一道前菜有香煎北海道帶子配墨汁蒜香蛋黃醬($148),上面有櫻花蝦乾同埋大大粒三文魚子。帶子
第一道前菜有香煎北海道帶子配墨汁蒜香蛋黃醬($148),上面有櫻花蝦乾同埋大大粒三文魚子。帶子煎得好香配上鮮甜魚子同小蝦乾好有口感,下面嘅薯蓉好creamy又香。
第二個前菜係慢煮加利西亞式八爪魚腳 ($198),呢度菜好考功夫,慢煮嘅八爪魚肉質好腍,配上用蝦同木魚煮嘅汁好惹味!估唔到蝦同木魚煮嘅汁係會咁夾
最後一個前菜係橄欖油大蒜虎蝦 ($168),喜歡蒜蓉嘅真係萬物錯過!!蒜香味極重,個汁勁濃稠 (問返服務員原來個汁有用雞骨一齊煮),呢個汁如果可以加pasta一齊食,真係會好正,媽媽有用法包點哂d汁黎食,真係舔舔脷 😋
到主菜啦!第一道係香煎紐西蘭比目魚柳($238),配上香濃蝦汁三文魚子同薯蓉。魚柳外皮煎到好香脆,肉質好腍好滑。啖啖肉冇骨好正。
第二度主菜係蟲草花野菌闊條麵($188),配上牛油汁好香但一啲都唔油膩,闊條麵仲係手工制嘅,好有口感,同平日食嘅pasta好唔同。媽媽仲話蟲草花同野菌好養生😜
雖然已經好飽,但係我想媽媽都試吓西班牙好出名嘅甜品churros ($88)。呢個西班牙油條配上自家製士多啤梨朱古力醬,士多啤梨balance左朱古力,所以唔太甜,churros 又好香玉桂味,值得一試!
最後要讚吓服務員既貼心,服務態度好好,每食完一兩道菜就同我哋換碟,又會關心吓我哋啲餸菜啱唔啱食。