2019-06-14
前日同個老友打完波,好鬼肚餓,跟住去搵嘢食,佢話帶我去一間好有氣勢嘅餐廳,-重慶洪鼎- 聽個名都架勢,入座後老友發辦點了 一個正宗洪崖洞麻辣鍋拼野菌湯,真不錯一邊麻辣一邊清甜,麻辣一邊紅噹噹,睇見都零舍醒神,配上一個盛肉拼盤,雪花點點牛肉片,大廚刀功了得,牛片薄如蟬衣,只需輕輕湯幾下,便可品嚐,盛著滿滿牛肉汁,我倆急不及待地送進嘴裏,濃郁香甜,一片跟一片,密集式咀嚼,非常滿足。野菌湯那邊,同樣引人入勝,鮮菌菇香飄逸,清香怡人,又有另一番風味。鮮紅點點鴨血,非常滋陰補腎,爽滑可口。餐廳別出心裁自家五色火鍋小籠包,色彩斑斕可愛,賣相已經吸引,薄薄表皮,柔韌軟綿,仲好有內涵,湯汁鮮甜無比,五種顏色,五種不同香味,真係別出心裁。還有自家手製蟹子墨魚滑,跟濃汁豬骨貢丸,睇見都已經引人入勝,食材用心巧製,墨魚滑魚香鮮甜滑捋捋,濃汁貢丸爽口彈牙,濃香撲鼻,認真頂呱呱。各種蔬菜金菇份量絕不吝嗇。飲品還有自家鮮榨竹蔗水,冰冰凍,係食火鍋嘅絕配,今餐我倆吃得肚滿腸肥,心情大好結帳離去。