2016-05-09
今個月我生日,男朋友同我食我期待已久嘅九重鮮,就係去我個住黃埔嘅fd介紹個間我地勁早6點半就食, 原來裡面已經有人食緊, 掛住睇其他人個塔, 原來有幾枱係個蓋remote就可以升起!我地揀左「首爾塔」因為我想試下「自己」清蒸嘅鮑魚係點的每人有3款醬, 辣嘅, 有柚子味甜鼓油, 酸梅醬, 黎左小碗Kimchi同埋菜, 塊塊Kimchi都好大塊同好有韓國辣味首先waitress拎左一大dull生米, 有韓式年糕, 蜆, 同豬手黎就咁倒落我地面前個大鍋.....無水...佢話粥底就係食唒嘅海鮮嘅精華!等左陣成座「塔」枱左黎, 有4層, 等到個溫度計90就可以嗌佢地黎由最高食落去枱邊有個沙漏係大概5分鐘就finish一層食下一層會最好味, 但我相信係just for fun only,不過太耐都唔女所以都有個小鐵dull for裝住未食得切嘅海鮮, 第一層有成隻手咁長嘅蟶子, 真係剛剛好, d 蟶子肉一起就係, 一啖係食唔唒的!但一咬就分開了, 新鮮!象拔蚌更加無得彈, 原來之前已經稍為剪好左可以一啖啖慢慢品嘗跟住係成隻手指咁粗嘅蝦, 我今次mok殻時連蝦頭嘅汁&膏都食埋, 然後仲倒左小小帶子
就係去我個住黃埔嘅fd介紹個間 我地勁早6點半就食, 原來裡面已經有人食緊, 掛住睇其他人個塔, 原來有幾枱係個蓋remote就可以升起! 我地揀左「首爾塔」因為我想試下「自己」清蒸嘅鮑魚係點的
每人有3款醬, 辣嘅, 有柚子味甜鼓油, 酸梅醬, 黎左小碗Kimchi同埋菜, 塊塊Kimchi都好大塊同好有韓國辣味 首先 waitress拎左一大dull生米, 有韓式年糕, 蜆, 同豬手黎就咁倒落我地面前個大鍋.....無水...佢話粥底就係食唒嘅海鮮嘅精華!
埋單HKD919, 屬於黃埔價的, 偶爾豪一餐咁啦