2023-04-14 37 瀏覽
今日慶祝朋友搬新屋,係屋企坐完就係附近食個靚飯,上網見人推薦花貝日本料理既omakase,於是就黎左。呢度樓面好靚,入到黎好大,餐廳安排左我地坐吧台,可以同師傅交流~一坐低師傅問我地有冇咩唔食,一時之間唔太諗到🤣 就隨便師傅拍板吧。首先我地食開胃菜,底果d係酸酸甜甜既啫喱,我中意酸野,冰涼好過癮好開胃。然後係三款刺身,好新鮮,當中我特別中意牡丹蝦!好彈牙。之後刺激既環節黎啦,竟然有白子😱😱😱其實平時我唔食内臟,估唔到今次omakase撞到正,咁我唯有試下啦~話說師傅話白子即係精囊,真係要衝破一個心理關口先食得落!不過食落都唔錯嘅,一啲都唔聲,口感少少彈牙得來又有啲軟林林,係幾特別,會明白點解有啲人鍾意食,不過我都係試一次就夠了!因為我真係唔係好敢食內臟。黎食廚師發辦嘅人如果唔食內臟記住一開始就同師傅講~接着呢一味賣相好精美,原來成把扇都係食得的,佢係有啲酸酸甜甜嘅炸物,梅條,口感好似食薯片咁。而上面嘅魚子醬新鮮就當然唔使講,好回味!之後有魷魚仔5條,爽口彈牙加上面既調咊醬好惹味,好夾。戲玉來了!壽司,首先係赤貝(右下),好爽口新鮮。金目鯛,好鮮甜,多汁。縞縿,好有魚香既鮮味👍平目,左右

然後係三款刺身,好新鮮,當中我特別中意牡丹蝦!好彈牙。

而上面嘅魚子醬新鮮就當然唔使講,好回味!

之後有魷魚仔5條,爽口彈牙加上面既調咊醬好惹味,好夾。

戲玉來了!壽司,首先係赤貝(右下),好爽口新鮮。

金目鯛,好鮮甜,多汁。
縞縿,好有魚香既鮮味👍
平目,左右魚,入口即融,有炙燒既香味,好正。

喜知次,第一次食,超驚喜!!好肥美!!
小肌,鮮魚味道。
大拖羅,好甜好幸福既感覺!
海膽😍 好甜美👍

玉子,今次嘅做法唔係平時食開嘅口感,特別彈牙。

海膽豆腐湯,好鮮甜。

最後與一個超級好味嘅甜品,抹茶奶凍作結,佢嘅抹茶好濃,日本紅豆好甜,好正。