2007-06-10
琴晚終於黎左銀杏館度食飯,黎呢度都係向OPENRICE O既介紹,知道呢度食物唔錯之餘仲會有一D上左年紀O同服務一流既WAITER.一黎到我同我老公已經FEEL到佢地好鬼NICE,因為佢地原本PRESERVED 比我地O既係兩人枱,佢地一見我地黎到就問我地要唔要轉另外一張四人枱呀?佢地話咁樣會坐得舒服D呀!我真係覺得佢地好好,因為如果係出面D餐廳好多時睬你都傻啦!我地開始點餐,叫左一個意大利飯SET (包前菜,餐湯.BREAD同餐茶) 同埋一個PIZZA,我地見倒D 公公WAITER 好細心咁擺好D餐具仲有佢地仲會話比你知D SAUCE係FOR D 乜野O既,我覺得好難得,因為我相信大家都試過向D 高級餐廳食飯咪會有D一支二支O既野..但係又唔知用黎點咩,又唔好意思問人,驚瘀呀麻,係咪!雖然佢呢度唔係用D咩特別O既SAUCE..都係D 醋呀.OLIVE OIL咁..或者有人會覺得咁簡單都要講...但係又真係有人唔識架,所以佢地呢份細心真係好直得嘉許架!前菜終於黎啦!係鴨胸有機菜沙律,好好味呀D 鴨胸,睇個樣以為好肥,但係食落好香呀仲一D都唔肥TIM 呀!跟住係餐湯(蟹肉周打湯), 我地
前菜終於黎啦!係鴨胸有機菜沙律,好好味呀D 鴨胸,睇個樣以為好肥,但係食落好香呀仲一D都唔肥TIM 呀!跟住係餐湯(蟹肉周打湯), 我地只係叫左一個SET 但係佢地送多左一個湯比我地呀!攪到我地好開心呀!因為好少何會有餐廳會咁做,或者呢D就係我地久違左好耐O既人情味啦!
跟住上枱O既係PIZZA,我地叫O既係阿枝竹同肉腸,個PIZZA係薄個種..好香脆,CHEESE又夠多,但係我想講係佢個批邊同出面食O既有少少唔同,有D似曲奇同餅乾咁架,我反轉黎睇佢有好多細細地O既洞仔架,唔知點做O既呢!?
跟住係食個露筍黑松露意大利飯呀!..唔..D黑松露好香但係唔係好多,D飯煮得啱啱好,個飯入面仲加左D 雜菌向到,令到個口感好好同埋唔會咁單調~
其實食左個飯同PIZZA之後都好飽,我諗住透透先再睇下食唔食DESERT, 我去左睇下佢地貼係WALL 上面向報刊剪落黎O既銀杏館新聞,個WAITER TOM 伯伯見我地咁有興趣,比左一本佢地O既前剪報比我地睇仲話比我聽佢地銀杏館O既開辦理念,好有義意呀!
本來己經好飽,但係都好想食埋個甜品,我地叫左個UNCLE TAM甜品呀!係一個好似火燄雪山咁O既甜品,但係佢唔會向你面前燒,更加唔會有酒(仲好,因為本身唔鐘意飲酒),面頭O既蛋白好香,加埋有d燒焦o既味道,好好味..佢入面係一個雜果pudding,我覺得個布丁o既質感唔以平時食開咁.可能係加左d野入去.個布丁本身個味唔係好濃,可能係唔想搶左蛋白o既清香掛!
最後,多得我老公八掛,佢問伯伯餐茶有咩可以選,伯伯們介紹左花茶比地,仲比左兩隻杯比我地tim(因為我地只係叫左一個set咋)伯伯仲話飲左d花茶會對腸胃好好架!仲講笑話佢地d茶葉唔係香片.潽利冲架.係用荷蘭茶葉!
呢晚食飯我地覺得好開心,開心o既除左d野食唔錯之餘,仲見倒一個個咁有熱誠同有禮o既伯伯,佢地呢d服務態度真係一流,向香港真係少見啦!所以大家一定要支持下呀!伯伯們你地加油呀...