2015-04-13
過去一年我個交友網站平台差唔多每幾日就會有朋友幫襯呢間餐廳,每次見朋友們post相都係大讚,亦有唔同人俾好多like佢地,今次終於輪到我地去食啦。由於係訂左位,所以唔需要呆等,入到去感覺好causal dining feel,幾舒服。水月係食set嘅,入到去選擇左自己鐘意食嘅主菜就可以開始等食。。。脆米片吞拿魚腩茸:同網上相片一樣都係咁精緻,吞拿魚腩茸非常新鮮肥美,入口有香蔥味、櫻花蝦味,仲有種醬汁混合一齊,連埋脆米餅一齊食好香口,好似食緊多士咁,絕對係一個好開始蟶子皇配黑醋魚子:呢一個盤景真係佩服哂!藝術品咁原來蟶子皇係放玻璃瓶內,搖勻裡面d調味打開錫紙食,個汁有薑味,醋味,同隻勁鮮甜蟶子一齊食好好味!最得意係側面有個噴樽,將佢個汁噴落蟶子度食又變左另一種味道,鮮味又再加強左!而鐵匙上面有幾粒黑色黑醋魚子,食完口腔感覺酸酸地,再食蟶子個鮮味好強!呢道食物真係好好食又有得玩!like!!!!!溫泉蛋配吉列蟹餅:界開溫泉蛋同勁多蟹肉嘅蟹餅一齊食,好似去左日本食野咁,好好食!!蛋上面有魚子、銀薄,成件事好名貴 連側面d沙律菜都勁新鮮,撈左意大利醋汁好開胃,好食海膽南瓜豆羹:好似平平無奇嘅湯
水月係食set嘅,入到去選擇左自己鐘意食嘅主菜就可以開始等食。。。 脆米片吞拿魚腩茸:同網上相片一樣都係咁精緻,吞拿魚腩茸非常新鮮肥美,入口有香蔥味、櫻花蝦味,仲有種醬汁混合一齊,連埋脆米餅一齊食好香口,好似食緊多士咁,絕對係一個好開始 蟶子皇配黑醋魚子:呢一個盤景真係佩服哂!藝術品咁原來蟶子皇係放玻璃瓶內,搖勻裡面d調味打開錫紙食,個汁有薑味,醋味,同隻勁鮮甜蟶子一齊食好好味!最得意係側面有個噴樽,將佢個汁噴落蟶子度食又變左另一種味道,鮮味又再加強左!而鐵匙上面有幾粒黑色黑醋魚子,食完口腔感覺酸酸地,再食蟶子個鮮味好強!呢道食物真係好好食又有得玩!like!!!!! 溫泉蛋配吉列蟹餅:界開溫泉蛋同勁多蟹肉嘅蟹餅一齊食,好似去左日本食野咁,好好食!!蛋上面有魚子、銀薄,成件事好名貴 連側面d沙律菜都勁新鮮,撈左意大利醋汁好開胃,好食 海膽南瓜豆羹:好似平平無奇嘅湯,精髓原來喺碗底及碗邊紫菜夾埋新鮮海膽一齊食,鮮味到暈左!又係好似去左築地食咁!湯底有個黃豆羹,滑過山水/阿婆果d豆腐花!!南瓜湯竟然係鮮甜架!!好味 黑松露天使麵:由於店員推薦所以一試,係小小凍咁食,麵好香滑, 廚師磨左好多黑松露碎喺上面,好香好正!果然無介紹錯! 青檸泡泡:分子料理野,好清新嘅青檸泡泡清味蕾(聰明人先見到。。。哈哈哈!) 北海道黑毛豬肩配八珍山渣汁:呢塊黑毛豬豬味好香,肥瘦恰當, 廚師烤得好香,非常惹味,亦夠份量! 烤美國肉眼扒配黑松露鵝肝和牛卷:肉眼扒烤得好香,好有肉味,肉質稔。側面粒黑松露鵝肝和牛卷好香口,配埋個黑醋汁食好味! 黑松露焦糖燉蛋:成個造型係靚到不得了!食入口更加係不得了!啖啖燉蛋都有黑松露碎食到!根本無得挑剔 總結係一行6人一致落埋訂要再黎食過!今時今日嘅香港,用6百蚊左右可以食到咁新鮮、食物質素咁高、好味又好玩嘅餐廳真係少之有少!食完之後終於明白點解黎之前一定要訂位,明白到點解朋友間會公開激讚呢間餐廳啦!作為一個挑剔王,我唯一能挑剔係枝青檸泡泡唔夠多,可以俾多一份我。。。哈哈哈!
下個月食完再報告俾大家
題外話/補充資料:
下個月食完再報告俾大家:D:D
建議大家d紀念日、生日、特別節慶黎慶祝,另一半一定好開心及難忘!