2015-06-22 1119 瀏覽
父親節喺旺角搵食,一係多人一係加價。唔覺意見到呢間扒房,$138一客西冷仲有半自助頭盤任食,即刻拍板光顧。餐廳面積唔大,但環境唔錯,都算舒適清靜。半自助頭盤主要有沙律吧(菠蘿、哈蜜瓜、西瓜、三角豆、腰豆、粟米、蔬菜)、螺絲粉沙律、泰式鳳爪、焗釀蛋、蒜蓉包、薯條及薯角無限添食。擺食物嘅位置雖然細,但廚師經常refill,絕對冇欺場。啲沙律料好新鮮,鳳爪辣味適中,蒜蓉包酥脆,釀蛋好味。唯一可惜係我錯過咗一款熱批,畀人攞晒冇refill, 試唔到。餐湯係要同侍應點嘅。番茄湯或周打魚任㨂,我㨂咗前者,味道唔錯。飲完湯食完沙律同小食其實已半飽,想試埋周打魚湯都無能為力。主菜西冷扒,厚切一大塊,比想像中大件。講真,自己間中去百佳買牛扒,都好知價。$138一個餐我唔會預佢畀呢個分量我,所以上枱嘅一刻已經有驚喜。但更大驚喜係個扒真係grill而唔係煎,真係做到我五成熟嘅要求,充滿燒烤香味同肉味,仲有軟滑嘅薯蓉相伴,真係好滿足!甜品係咖啡布甸,味道極佳。稍為失色嘅係咖啡,味道稍澀。今時今日,$160都唔使食到質素唔錯嘅扒餐,仲有咁多嘢任食,性價比真係超值,睇得出老闆好有heart,希望佢生意好。

甜品係咖啡布甸,味道極佳。稍為失色嘅係咖啡,味道稍澀。

咖啡布甸與熱咖啡
厚切西冷,好大塊,最難得真係grill而唔係煎,做到我要求嘅medium冇過火,好多高級餐廳都未必有此水準
2015-06-21