2024-10-03
同朋友一齊嚟咗呢間餐廳食晚餐🤣叫咗2個扒餐,$158「帶子牛扒🥩」同埋都係 $158「西班牙黑豚豬鞍扒」,扒餐包「牛油餐包、羅宋湯/忌廉湯、咖啡或茶」🤣揀咗「羅宋湯」,熱辣辣大大碗🤣「牛油餐包」夠軟熟夠輕身😋「帶子牛扒🥩」:可以「鐵板上」或者「碟上」咁揀咗「碟上」🤣;牛扒🥩厚薄適中,要咗7成熟,肉質幾軟熟🤣;帶子有2隻,新鮮肉質鮮甜🤣「西班牙🇪🇸黑豚豬鞍扒」:都係可以「鐵板上」或者「碟上」咁都係揀咗「碟上」🤣;節錄餐牌嘅介紹《豬鞍取自於脊骨下面帶肉的部位,肉質甜美,纖維較細,油脂分佈均勻,果味重,吃起來口感嫩滑,滋味非常》🤣,介紹得幾好,豬鞍扒厚切,雖然咁厚但係肉質依然軟熟,有2塊,2塊都大大塊,係連骨豬扒,朋友同我都鍾意食連骨豬扒🤣餐飲要咗「熱檸水」同埋「凍檸茶少甜少冰」,兩杯都係簡單幾好飲🤣食完仲有個甜品,係「果汁啫喱」,可以加花奶,又可以唔加,呢個「果汁啫喱」感覺非常 nostalgic 👍🤣
揀咗「羅宋湯」,熱辣辣大大碗🤣
「牛油餐包」夠軟熟夠輕身😋