2021-03-17
近來幾想食勻出名的沙嗲牛肉麵,慈雲山「榮記」一直在口袋名單中,雖然離家不遠,但延至而家先起行(因某種原因唔太想去慈雲山)。假期1點幾去到,預咗有人龍,大概等左15分鐘有位。招牌的真·沙嗲煲仔麵($68)係老闆自創(而家好多茶記都跟風了),用煲仔熱住沙牛麵上枱。煲仔麵可以選牛肉、豬扒或雞扒。上枱的時候姐姐揭開煲蓋,一陣沙嗲味撲鼻而來。麵餅最初係比較生,因為keep住熱力,麵會越來越腍,唔想腍得太快,最好即刻將牛肉墊起個麵。彎曲的麵條掛湯力甚強,沙嗲味係我食過最濃郁的,質感濃稠,花生粒亦多,果然切合店家自己形容係「沙嗲中的espresso」。不過就係因為太濃味,第一啖會覺得好好食,食到中段就覺得好膩。牛肉係新鮮的,有一定厚度,但幾腍;雞扒可以不用試,分量少而且薄身,醃味一般。值得一提,呢度雖然係普通茶記,所有伙記都好忙,但都保持到友善態度,尤其係姐姐們,會好親切咁教點樣食啲麵會爽啲。不過咁,應該都只會嚟一次,唔係話唔好食,但始終比較膩,同埋,夏天更加唔會去。
假期1點幾去到,預咗有人龍,大概等左15分鐘有位。