2025-01-01
旺角區打邊爐嘅餐廳一大堆,大部分都係主打食牛,呢間新開嘅就特別啲,主打食羊仲要係蒙古頂級羊肉。店嘅裝修比我嘅印象係香港大排檔混合咗工業風,空間夠晒大俾人一種好舒適嘅感覺。卜卜蜆濃湯鍋湯底揀咗蜆濃湯,湯料有蜆、紅棗、杞子、豆腐同皮蛋,口味十分鮮甜,滾到最尾都保持到唔會越嚟越咸,忍唔住飲咗幾碗。三款店員大力推介嘅羊肉,各有特式而最重要係幾乎完全食唔出有羶味,平常唔食羊嘅都啱食。百日羔羊肉-肉味最重嘅一款,入口口感夠軟身。頂級羊上腦肉-肥瘦均勻,脂肪比較平均嘅部份,肉味夠之餘多咗一陣奶香味,幾特別。特級高鈣肉-肉味介乎於係羔羊肉同羊上腦之間,都係有陣陣奶香味,但肉嘅邊邊會有軟骨,食落更爽口。油麥菜、娃娃菜、馬鈴薯、響鈴3款蔬菜都食得出非常之新鮮,其中油麥菜嘅清甜更係同湯底好夾,而平常要滾好耐先熟嘅馬鈴薯,可能因為銅鍋設計嘅關係熱度夠集中熟得好快,呢樣我覺得好加分👍🏻。咩記打邊爐 (旺角)旺角通菜街61號德發大廈2樓
卜卜蜆濃湯鍋
百日羔羊肉-肉味最重嘅一款,入口口感夠軟身。
油麥菜、娃娃菜、馬鈴薯、響鈴
咩記打邊爐 (旺角)
旺角通菜街61號德發大廈2樓